Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Εγκύκλιος προϋπολογισμού 2019: Κόβονται οι συντάξεις

Ξεκάθαρη εντολή κατάρτισης προϋπολογισμού των ασφαλιστικών Ταμείων με την εφαρμογή της ψηφισμένης και προβλεπόμενης από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα μείωσης των συντάξεων δίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.



 Η "εντολή" δίνεται μέσω της αναλυτικής εγκυκλίου για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2019 όπου από τα ανώτατα πλαφόν δαπανών που έχουν οριστεί προκύπτει ξεκάθαρα ότι η σχετική συνταξιοδοτική δαπάνη μειώνεται δραστικά σε σχέση με το 2018.

Ειδικότερα, από τον πίνακα για τα ανώτατα όρια δαπανών του κοινωνικού προϋπολογισμού και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης προκύπτει ότι το ανώτατο ποσό που θα δαπανήσει το δημόσιο για συντάξεις το 2019 είναι 25,48 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή προβλέπει ακριβώς και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Το αντίστοιχο φετινό ποσό δαπάνης που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα είναι 28,70 δισ. ευρώ, δηλαδή προβλέπεται μια μείωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης του δημοσίου κατά 3,22 δισ. ευρώ, βασικό συστατικό της οποίας είναι η μείωση των κύριων συντάξεων μετά τον επανυπολογισμό τους για την κατάργηση των προσωπικών διαφορών.

Σημειώνεται ότι σε κορυφαίο επίπεδο η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα εφαρμοστεί το 2019 το ψηφισμένο και προβλεπόμενο από το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα  μέτρο της μείωσης των κύριων συντάξεων, που θα επιφέρει εξοικονόμηση για το δημόσιο ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, γεννιούνται ερωτήματα για το γεγονός ότι η εγκύκλιος που εκδόθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δίνει ουσιαστικά ξεκάθαρη εντολή στα ασφαλιστικά Ταμεία να κάνουν τον προγραμματισμό τους με βάση τη μειωμένη δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων του 2019. Μάλιστα, στην εισαγωγή της εγκυκλίου τονίζεται ότι στόχος της κατάρτισης των προϋπολογισμών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης "είναι η επίτευξη της ακριβέστερης και σαφέστερης απεικόνισης συνολικά των εσόδων και των δαπανών, η ευχερής εξαγωγή συμπερασμάτων για την οικονομική κατάσταση των φορέων, καθώς και ο αποτελεσματικός έλεγχος των συνθηκών υπό τις οποίες χρησιμοποιούνται οι πόροι". Και τονίζεται: "η μη τήρηση των αρχών αυτών κατά την κατάρτιση και εκτέλεση του προϋπολογισμού συνιστά ουσιώδη παράβαση της δημοσιονομικής  πειθαρχίας".

Με άλλα λόγια, το  Γενικό Λογιστήριο του Κράτους  δίνει εντολή κατάρτισης  του προϋπολογισμού με σεβασμό στα ανώτατα όρια δαπανών που προβλέπονται από ψηφισμένες ρυθμίσεις όπως είναι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και οι διατάξεις για μείωση των συντάξεων στο πλαίσιο της β΄ αξιολόγησης τον Μάιο του 2017.

Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι εντός του καλοκαιριού, δηλαδή έως τις 31 Αυγούστου 2018 θα πρέπει όλοι οι δημόσιοι φορείς να έχουν αποστείλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναλυτικά τις προβλέψεις για τα έσοδα και τις δαπάνες τους.

Η εγκύκλιος κατάρτισης του προϋπολογισμού αποτελεί το πρώτο στάδιο για την κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού που κατατίθεται κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν βάσει της εγκυκλίου κατάρτισης θα προβλέπεται η μείωση των συντάξεων και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ή θα υπάρξει μια διαφορετική εξέλιξη όπως, με προεκλογική διάθεση, υπόσχεται η κυβέρνηση.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com