Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Πώς η Airbnb "καταποντίζει" κάποιους από τους ιδιοκτήτες και επωφελεί άλλους

Μια πολιτική της Airbnb, η οποία αποσκοπεί εν μέρει στην καταπολέμηση των φυλετικών και εθνοτικών διακρίσεων εις βάρος των ταξιδιωτών έχει, ουσιαστικά, προκαλέσει διακρίσεις εις βάρος των ιδιοκτητών σπιτιών που επιθυμούν να κερδίσουν χρήματα μέσω της υπηρεσίας εκμίσθωσης κατοικιών, προσφέροντας προς ενοικίαση τα σπίτια τους. 



Μεταξύ εκείνων είναι και συνταξιούχοι και άτομα που πλησίαζαν τη συνταξιοδότηση και είχαν προγραμματίσει να αξιοποιήσουν το τυχόν εισόδημα από την Airbnb για να συμπληρώσουν τις αποταμιεύσεις τους και να καλύψουν πιθανές έκτακτες δαπάνες.

Αυτές οι ευκαιρίες εξαφανίστηκαν ή περιορίστηκαν σημαντικά αφού η Airbnb παρουσίασε ένα χαρακτηριστικό, που έγινε γνωστό ως Instant Book (άμεση κράτηση). Επιτρέπει στους επισκέπτες να κάνουν αυτόματη κράτηση χωρίς την προηγούμενη έγκριση από τον ιδιοκτήτη. Από την εισαγωγή του χαρακτηριστικού του  Instant Book το 2015, η Airbnb πιέζει τους ιδιοκτήτες να χρησιμοποιήσουν αυτό το σύστημα. Για παράδειγμα, κάποιοι ιδιοκτήτες κατοικιών της Νέας Υόρκης έλαβαν αυτό το μήνυμα από την εταιρεία: "Τον περασμένο μήνα, οι ιδιοκτήτες της Νέας Υόρκης, οι οποίοι επιτρέπουν στους επισκέπτες να προχωρήσουν σε άμεσες κρατήσεις, είχαν 245% περισσότερες προβολές".

Ένα σύστημα Airbnb που θέτει μερικούς οικοδεσπότες σε μειονεκτική θέση

Η άλλη πλευρά είναι ότι οι ιδιοκτήτες που θέλουν να ελέγξουν τους μελλοντικούς ενοικιαστές τους και επιλέγουν να μην ενεργοποιήσουν το Instant Book, έχουν δει τις κρατήσεις τους  από την Airbnb να μειώνονται ή να εξανεμίζονται. Αυτό συμβαίνει επειδή ο αλγόριθμος της Airbnb, ο οποίος καθορίζει τις ταξινομήσεις αναζήτησης της εταιρείας, δίνει προτεραιότητα στις καταχωρήσεις που επιτρέπουν το Instant Book.

Σε γενικές γραμμές, εάν ένας ιδιοκτήτης δεν έχει αρκετούς προηγούμενους επισκέπτες και θετικές αξιολογήσεις για να αντισταθμίσει τη σημαντική προτεραιότητα που δίνεται στο Instant Book, η κατάταξή του πέφτει τόσο χαμηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης στην πλατφόρμα, που οι υποψήφιοι επισκέπτες είναι σχεδόν απίθανο να τον βρουν τη λίστα.

Για παράδειγμα, η Loretta Egan, σχεδιάστρια κοστουμιών κινηματογράφου στην Αυστραλία και ο σύζυγός της ζουν στη Νέα Νότια Ουαλία και τα τελευταία πέντε χρόνια νοικιάζουν ένα ηλιόλουστο στούντιο στην παραλία Bondi (προάστιο του Σίδνεϊ) μέσω της Airbnb. Αν και οι πολλαπλές κρατήσεις και οι κριτικές πέντε αστέρων τους χάρισαν το status "Superhost" - κάτι που ισχύει μόνο για το 7% των hosts της Airbnb - η Egan λέει ότι από τότε που παρέλειψε να χρησιμοποιήσει το Instant Book, παρατήρησε ότι είχε πολύ μικρό ενδιαφέρον από πελάτες ή κρατήσεις.

Πραγματικές δυσκολίες

Η μείωση των εσόδων από το Instant Book μπορεί να αποτελέσει σημαντική δυσκολία για ορισμένους ιδιοκτήτες.

Η Simone Wallace, συνταξιούχος στη Βενετία της Καλιφόρνια, δαπάνησε 60.000 δολάρια για να μετατρέψει δύο δωμάτια του σπιτιού σε στούντιο με ξεχωριστή είσοδο για να το αξιοποιήσει στην Airbnb. Ήταν σε καλό δρόμο για να αποσβέσει την επένδυσή της μέσα σε τρία χρόνια και μετά περίμενε ότι η επιχείρησή της θα γινόταν κερδοφόρα. Αλλά καθώς η Airbnb αύξανε τις πιέσεις για τη χρήση του Instant Book, το ενδιαφέρον για την οικία της μειώθηκε.

"Ποτέ δεν έβγαλα πολλά χρήματα κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας", λέει η Wallace. "Χρειάζομαι αυτά τα έσοδα για να μείνω στο σπίτι μου".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com