Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Τι προβλέπει το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας

Τους όρους της ενισχυμένης εποπτείας έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζοντας ότι πρόθεσή της είναι να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση στην συνέχιση και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και να βοηθήσει τη χώρα να επιτρέψει στην κανονικότητα. 



Το πλαίσιο, που θα ισχύσει από την επομένη της ολοκλήρωσης του προγράμματος και για τέσσερα χρόνια, προβλέπει τριμηναίες αποστολές αξιολόγησης για τον έγκαιρο εντοπισμό των κινδύνων, που θα επιτρέπει την αντιμετώπισή τους σε αρχικό στάδιο. Θα εκδίδονται τριμηνιαίες αναφορές με τα ευρήματα της Κομισιόν και θα υποβάλλονται στο Ευρωκοινοβούλιο, στην ελληνική Βουλή και στο Euro Working Group. H ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα γίνεται στη βάση των θετικών αναφορών.

Την εποπτεία θα ασκούν η Επιτροπή, η ΕΚΤ και όπου κρίνεται αναγκαίο το ΔΝΤ, ενώ θα συμμετάσχει και ο Ευρωπαίκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Παράλληλα η Ελλάδα θα είναι πλήρως ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

«Η απόφασή μας να ενεργοποιήσουμε το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας, χτίζοντας πάνω στην πρόοδο, που έχει σημειωθεί... είναι καθοριστικής σημασίας για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στις αγορές και την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας, ειδικά στην περίοδο μετά το πρόγραμμα» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση η Κομισιόν.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σχολιάζει πως η 20η Αυγούστου θα σηματοδοτήσει μία νέα αρχή για την Ελλάδα και επισημαίνει την ανάγκη να επιμείνει η χώρα στο μονοπάτι της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων. «Η ενισχυμένη εποπτεία είναι εκεί για να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη στις αγορες. Οι επενδυτές και οι εταιρείες θέλουν σταθερότητα και προβλεψιμότητα» τονίζει, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα καταφέρει η χώρα να προσελκύσει νέες θεσεις εργασίας.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, υπογραμμίζει ότι τώρα η Ελλάδα μπορει να σταθεί στα δικά της πόδια. «Η Ευρώπη θα παραμείνει δεσμευμένη στη στήριξη της χώρας. Η σημερινή απόφαση αφορά ακριβώς αυτό» αναφέρει, ξεκαθαρίζοντας πως η ενισχυμένη εποπτεία δεν ισοδυναμεί με τέταρτο πρόγραμμα. Γιατί είναι τόσο σημαντική; Γιατί η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν είναι ένα γεγονός, αλλά μία διαδικασία, απαντά.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com