Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας απειλείται η υποδομή του διαδικτύου

Η κλιματική αλλαγή και η επίδρασή της στα επίπεδα της θάλασσας μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα σε χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, προειδοποιεί νέα μελέτη.


Ο επικεφαλής της μελέτης, Πολ Μπάρφορντ, από το Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν-Μάντισον, και οι συνεργάτες του, αποκάλυψαν ότι μεγάλο μέρος της υποδομής του Διαδικτύου μπορεί να καλυφθεί από την αυξανόμενη στάθμη των ωκεανών τα επόμενα 15 χρόνια.
Οι ερευνητές χαρτογράφησαν την υποδομή του Διαδικτύου στις Ηνωμένες Πολιτείες και την αντιπαρέθεσαν με χάρτες που δείχνουν την προβλεπόμενη αύξηση της στάθμης της θάλασσας.
Η σύγκριση έδειξε ότι μέσα σε 15 χρόνια, χιλιάδες χιλιόμετρα καλωδίων οπτικών ινών και άλλων βασικών υποδομών διατρέχουν τον κίνδυνο να καλυφθούν από τον ωκεανό. Ορισμένες από τις υποδομές είναι ανθεκτικές στο νερό, αλλά οι υπόλοιπες δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν υποβρυχίως.
«Το χρονοδιάγραμμα μάς εξέπληξε, η προσδοκία ήταν ότι θα έχουμε 50 χρόνια για να προγραμματίσουμε κατάλληλα έργα προσαρμογής, αλλά δεν έχουμε 50 χρόνια», δήλωσε ο Μπάρφορντ.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις υποδομές στη Νέα Υόρκη, το Σιάτλ και το Μαϊάμι, όπου η στάθμη θα αυξηθεί έως και κατά 30 εκατοστά μέχρι το 2030. Οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνο σε αυτές τις περιοχές. Τα 30 εκατοστά ανόδου σε αυτές τις ευάλωτες περιοχές, θα μπορούσε να τοποθετήσει περίπου το 20% της βασικής υποδομής Διαδικτύου της χώρας κάτω από το νερό. Οι επιπτώσεις ενδεχομένως θα διαταράξουν τις παγκόσμιες επικοινωνίες.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι μέχρι το έτος 2033 θα μπορούσαν να βυθιστούν πάνω από 6.000 χιλιόμετρα θαμμένων καλωδίων οπτικών ινών, που όταν κατασκευάστηκαν πριν από 20-25 χρόνια, δεν λήφθηκε υπ’ όψιν η απειλή της κλιματικής αλλαγής.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com