Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Προς απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Στα χέρια της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) βρίσκεται το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.



Μεταξύ των διατάξεων του προτεινόμενου νομοθετήματος, ξεχωρίζει η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Οι έδρες των τοπικών συμβουλίων, επομένως, προκρίνεται να κατανέμονται στους συνδυασμούς, ανάλογα με τον αριθμό των ψήφων στον α’ γύρο των εκλογών.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο, το οποίο φέρει το όνομα «Κλεισθένης», προβλέπει την αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές, καθώς οι πρώτες θα διεξάγονται τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου.

Η θητεία των αιρετών, ταυτόχρονα, επανέρχεται στα τέσσερα χρόνια -από πέντε χρόνια που προέβλεπε το νομοσχέδιο «Καλλικράτης».

Την ίδια ώρα, οι προτεινόμενες διατάξεις ορίζουν ότι οι νέες τοπικές αρχές θα αναλαμβάνουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους και η θητεία τους θα ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου του τέταρτου έτους.

Όσον αφορά τον αριθμό των υποψηφίων, αυτός θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας, με δυνατότητα προσαύξησης έως και 30%.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com