Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Δεν βρήκαν κανένα λάθος στους χειρισμούς τους -Δεν έκανε δεκτή την παραίτηση Τόσκα ο Τσίπρας

Σαν νομοτελειακό γεγονός το οποίο υπερέβαινε τις ανθρώπινες δυνατότητες εμφάνισε η κυβέρνηση, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Τόσκας και οι αρχηγοί πυροσβεστικής και αστυνομίας τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, δηλώνοντας υπερήφανοι για το έμψυχο δυναμικό των αρμόδιων υπηρεσιών. 



Συνοπτικώς το κλίμα της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε εκτάκτως συνοψίζεται στη φράση του κ. Τόσκα "ψάχνω να βρω ένα λάθος…" υπονοώντας ότι τέτοιο δεν υπήρξε, όχι τουλάχιστον καθοριστικό για τις εξελίξεις.

Αυτό που ήταν ξεκάθαρο πάντως είναι ότι η κυβέρνηση δεν εμφανίστηκε καθόλου διατεθειμένη να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη για την καταστροφική εξέλιξη που έχει κοστίσει προς το παρόν 83 νεκρούς βρίσκοντας τα όλα καλώς καμωμένα.

Στη συνέντευξη Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, εξέφρασε τη "συντριβή" της κυβέρνησης αλλά εμφάνισε ως αναπόφευκτη την τραγωδία.

Ερωτηθείς από το Capital.gr ο κ. Τόσκας για το εάν υπάρχουν και αν θα αποδοθούν πολιτικές ευθύνες απάντησε ότι ήδη από την επόμενη μέρα ο ίδιος έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, αλλά ο κ. Τσίπρας δεν την έκανε δεκτή λέγοντάς του,  όπως ο ίδιος ο υπουργός τόνισε, ότι τώρα είναι ώρα μάχης.

Κατηγορηματική ήταν και η απάντηση όλων των συνεντευξιαζόμενων στο ότι δεν υπήρχε δυνατότητα και πιθανότητα εκκένωσης του οικισμού και κοινώς ότι αν δεν είχαν γίνει οι συγκεκριμένοι χειρισμοί τότε θα θρηνούσαμε ακόμη περισσότερα θύματα.

Στην εύλογη ερώτηση, ότι κατά πώς περιγράφει η κυβέρνηση την κατάσταση, ότι ήταν δηλαδή αναπόφευκτη αυτή η τραγωδία, σε αντίστοιχη ο μη γένοιτο περίπτωση θα θρηνήσουμε και πάλι θύματα, απάντηση ουσιαστικά δεν δόθηκε, ενώ υπήρξε αμηχανία από τους υπουργούς οι οποίοι περιορίστηκαν στο να απαντήσουν ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες.

Στο μεταξύ, υπόνοιες ξανά αλλά χωρίς να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες άφησε ο κ. Τόσκας για εμπρηστικές και εγκληματικές ενέργειες αναφορικά με την πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής. Είπε ότι υπάρχουν μαρτυρίες – καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων που λένε ότι είδαν ανθρώπους να βάζουν φωτιά, επεσήμανε όμως ότι δεν θέλει να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σε ό,τι αφορά τη λίστα των αγνοουμένων ο υπουργός  Προστασίας του Πολίτη είπε ότι μιλάμε στην πραγματικότητα για λίστα αναζητήσεων. Σημείωσε πως σβήνουν και γράφουν συνέχεια ονόματα και στοιχεία και ότι σήμερα μόνο προχώρησαν σε 40 διαγραφές ατόμων που θεωρητικά αναζητούνταν, καθώς ορισμένα από αυτά ήταν ξένοι τουρίστες και βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό.

Οι δηλώσεις

Έχουμε κάτι παραπάνω από ενδείξεις, έχουμε στοιχεία, για εγκληματικές ενέργειες και εμπρησμό, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου για τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε πως "από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή να διερευνηθούν ταχύτατα και μεθοδικά όλα τα στοιχεία και να μην μείνει τίποτε αναπάντητο".

Ανακοίνωσε ότι κατόπιν της επιβεβαίωσης από μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού, των πληροφοριών που συλλέχθηκαν από δορυφόρους αναφορικά με τις εστίες των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί ο φάκελος των σχετικών στοιχείων στις δικαστικές αρχές, καθώς και να διεξαχθεί η σημερινή συνέντευξη Τύπου προκειμένου όλα τα αποδεικτικά στοιχεία να τεθούν σε γνώση του ελληνικού λαού.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τον Στρατό και τις άλλες διοικητικές αρχές να εξακολουθούν με αμείωτη ένταση να δίνουν τη δύσκολη μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών που οδήγησαν στον άδικο χαμό δεκάδων συνανθρώπων μας, παράλληλη υποχρέωση της κυβέρνησης και των αρχών είναι να διερευνήσουν ενδελεχώς τα αίτια της τραγωδίας αλλά και να ενημερώνουν τους πολίτες για την πορεία των ερευνών.

Ο κ. Τζανακόπουλος ενημέρωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο συνεδρίασε πριν από λίγο υπό τον πρωθυπουργό διυπουργική επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τα στοιχεία που συνέλεξαν όλες οι αρμόδιες αρχές για τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών, μετά από εντολές που είχε δώσει.

Ανέφερε ειδικότερα ότι ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον υπουργό 'Αμυνας ο οποίος επικοινώνησε με σύμμαχες χώρες και ζήτησε στοιχεία τόσο από δορυφόρους όσο και από UAV προκειμένου να εξακριβωθούν με ακριβή τρόπο τα στίγματα των πρώτων εστιών φωτιάς τόσο στην Κινέτα όσο και στο Νταού Πεντέλης.

Επίσης είχε δώσει εντολή στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να ενεργοποιήσει τον ΕΛΔΟ, ο οποίος με τη σειρά του πήρε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από ευρωπαϊκά και διεθνή δορυφορικά συστήματα.

Κατόπιν της συλλογής όλων των πληροφοριών αξιολογήθηκαν τα πρώτα στοιχεία και ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού να ελέγξουν τα σημεία.

Τα κλιμάκια επιβεβαίωσαν τα στοιχεία των δορυφόρων καθώς βρήκαν τα ίχνη των εστιών από όπου ξεκίνησαν οι πυρκαγιές, ακριβώς εκεί που τα στίγματα των δορυφόρων έδωσαν τις σχετικές πληροφορίες. Πρόσθεσε ότι οι άνδρες της πυροσβεστικής έχουν ξεκινήσει έρευνες οι οποίες συνεχίζονται.

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε, τέλος, ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί σχετικός φάκελος με τα στοιχεία στις δικαστικές αρχές, καθώς και να διεξαχθεί η σημερινή συνέντευξη Τύπου προκειμένου όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση να τεθούν σε γνώση του ελληνικού λαού.

Τα στοιχεία παρουσιάζουν ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΔΟ, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο αρχηγός της Αστυνομίας και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός ότι δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι ήταν "ανθρωπίνως αδύνατον να εκκενωθεί η περιοχή".

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος: Είτε το θέλουμε είτε όχι η πραγματικότητα υπερβαίνει τις ανθρώπινες δυνατότητες. Φυσικές καταστροφές θα συνεχίσουν να γίνονται. Με βάση τα όσα μας έχει ενημερώσει η αρμόδια αρχή ήταν τέτοια η ένταση του φαινομένου που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν αδύνατον να γίνει κάτι διαφορετικό.

Σε ερώτηση σχετικά με τον απολογισμό της διαδικασίας ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης είπε: Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα διαφορετικό.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com