Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

"Ενοικίαση" πινακίδων κυκλοφορίας με τον μήνα από την Εφορία

Οι φορολογούμενοι μπορούν αυτό το καλοκαίρι να κινήσουν τα ακινητοποιημένα αυτοκίνητά τους "νοικιάζοντας" τις πινακίδες τους με τον μήνα από την Εφορία, δηλαδή να πάρουν τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός τους για έναν, τρεις ή περισσότερους μήνες. Αυτό γίνεται καταβάλλοντας μόνο μέρος των τελών που αναλογούν για το σύνολο του έτους.



Το πώς και πόσο θα κοστίσει αυτό, απαντάται στις ακόλουθες πέντε ερωταπαντήσεις και παραδείγματα.

Πώς υπολογίζονται τα τέλη με τον μήνα;

- Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 των, αναλογούντων στο όχημα, ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

- Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των, αναλογούντων στο όχημα, ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

- Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού (31/12/2018), καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.

Πότε επιστρέφονται οι πινακίδες στην Εφορία;

Η εμπρόθεσμη επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στην περίπτωση άρσης της ακινησίας για έναν ή τρεις μήνες ή για το υπόλοιπο του έτους, γίνεται έως την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του οχήματος για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, τα στοιχεία κυκλοφορίας επιστρέφονται την επόμενη εργάσιμη, για τη φορολογική διοίκηση, ημέρα.

Πώς μπορεί ένας φορολογούμενος να κάνει χρήση του μέτρου;

Καταρχάς, η άρση της ακινησίας γίνεται κατόπιν εγγράφου αιτήματος του κατόχου του οχήματος, το οποίο τηρείται στο αρχείο της ΔΟΥ. Προκειμένου για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της άρσης εάν δηλαδή αυτή γίνεται στην αρχή ή στο τέλος του μήνα.

Παραδείγματα:

Α) Για επιβατικό Ι.Χ. 1.000 κ. εκ., τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι 120 ευρώ. Έστω ότι φορολογούμενος αιτείται εγγράφως άρσης ακινησίας στις 20 Ιουνίου 2018:

- Εάν επιλέξει την άρση για 1 μήνα τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ως εξής: 120 ευρώ x (2/12) = 20 ευρώ. Τα στοιχεία κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή επιστρέφονται, εμπρόθεσμα, στη ΔΟΥ την πρώτη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση ημέρα ήτοι έως και τη 2α Ιουλίου, δεδομένου ότι η καταληκτική ημερομηνία επιστροφής των στοιχείων κυκλοφορίας για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη, ήτοι η 30ή Ιουνίου, συμπίπτει με μη εργάσιμη ημέρα. Στην περίπτωση αυτή, ο μήνας Ιούνιος λογίζεται ολόκληρος για τις ανάγκες υπολογισμού των τελών.

- Εάν επιλέξει την άρση για 3 μήνες τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας θα είναι 120 ευρώ x (4/12) = 40 ευρώ. Τα στοιχεία κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή επιστρέφονται, εμπρόθεσμα, στη ΔΟΥ έως την 31η Αυγούστου (τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη, η οποία είναι εργάσιμη ημέρα).

- Εάν επιλέξει την άρση για το υπόλοιπο του έτους δηλαδή μέχρι 31/12/2018 (τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη, η οποία είναι εργάσιμη ημέρα), θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για 7 μήνες συν 2/12 ως εξής: 120 ευρώ x (7/12) + 120 ευρώ x (2/12) = 70 ευρώ + 20 ευρώ = 90 ευρώ.


Β) Για επιβατικό Ι.Χ. με εκπομπές CO2 ανά 100 γρ./χλμ., τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι: 100 x 0,90 = 90 ευρώ. Έστω ότι φορολογούμενος αιτείται (εγγράφως) άρσης ακινησίας στις 20 Ιουνίου 2018:

- Εάν επιλέξει την άρση για 1 μήνα τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ως εξής: 90 ευρώ x (2/12 ) = 15 ευρώ. Τα στοιχεία κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή επιστρέφονται, εμπρόθεσμα, στη ΔΟΥ την πρώτη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση ημέρα ήτοι έως και τη 2α Ιουλίου, δεδομένου ότι η καταληκτική ημερομηνία επιστροφής των στοιχείων κυκλοφορίας για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη, ήτοι η 30ή Ιουνίου, συμπίπτει με μη εργάσιμη ημέρα. Στην περίπτωση αυτή, ο μήνας Ιούνιος λογίζεται ολόκληρος για τις ανάγκες υπολογισμού των τελών.

- Εάν επιλέξει την άρση για 3 μήνες τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας θα είναι 90 ευρώ x (4/12) = 30 ευρώ. Τα στοιχεία κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή επιστρέφονται, εμπρόθεσμα, στη ΔΟΥ έως την 31η Αυγούστου (τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη, η οποία είναι εργάσιμη ημέρα).

- Εάν επιλέξει την άρση για το υπόλοιπο του έτους μέχρι 31/12/2018 (τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη, η οποία είναι εργάσιμη ημέρα), θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για 7 μήνες συν 2/12, δηλαδή 90 ευρώ x [(7/12) + (2/12)] = 90 ευρώ x (9/12) = 67,5 ευρώ.

Πότε επιβάλλεται πρόστιμο;

Αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των αναλογούντων ετησίων τελών κυκλοφορίας επιβάλλεται στις περιπτώσεις:

α) Εκπρόθεσμης επιστροφής των στοιχείων κυκλοφορίας στην περίπτωση άρσης εκούσιας ακινησίας.

- Παράδειγμα: ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος του παραδείγματος 1 έχει καταβάλλει τέλη κυκλοφορίας για διάρκεια άρσης τριών μηνών (40 ευρώ) και δεν επιστρέφει τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος (άδεια και πινακίδες) εμπρόθεσμα. Επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 120€ x 2=240 ευρώ. β) εκπρόθεσμης καταβολής των τελών κυκλοφορίας στην περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας.

Παράδειγμα: Ιδιοκτήτης Ι.Χ. οχήματος 1.000 κ.εκ. με ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 120 ευρώ, το οποίο είχε τεθεί σε αναγκαστική ακινησία λόγω κλοπής ανευρίσκεται από την αστυνομία και παραδίδεται σε αυτόν την 5η Ιουλίου του 2018. Εφόσον δεν καταβληθούν τα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας έξι μηνών (Ιούλιο έως Δεκέμβριο 2018) έως και την 20ή Ιουλίου 2018 επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 120 ευρώ x 2=240 ευρώ.

Πόσες φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί το μέτρο;

Η ανωτέρω επιλογή χρονικού διαστήματος ενός ή τριών μηνών άρσης, εφόσον γίνει, είναι δεσμευτική και δεν παρέχεται η δυνατότητα εκ νέου, εντός του έτους 2018, άρσης της ακινησίας και κυκλοφορίας του οχήματος, με τον ίδιο τρόπο.

Εντούτοις, σε περίπτωση που έχει ήδη γίνει άπαξ χρήση του δικαιώματος άρσης, και ο κάτοχος επιθυμεί παρ' όλα αυτά να άρει την ακινησία και πάλι, θα πρέπει να καταβάλει τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του ποσού των τελών κυκλοφορίας που έχουν ήδη καταβληθεί για τον έναν ή τους τρεις μήνες.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com