Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Πάγος ΔΝΤ- Βερολίνου στις κυβερνητικές επιδιώξεις σε εργασιακό-μη περικοπή συντάξεων

Στρωμένος με τις εντάσεις του ΔΝΤ αλλά και του Βερολίνου  θα είναι δρόμος  τον οποίο θα διαβεί η κυβέρνηση από τις 21 Αυγούστου, οπότε και ολοκληρώνεται το 3ο Μνημόνιο.,



Οι δύο βασικές κοινωνικές παρεμβάσεις στο εργασιακό και το ασφαλιστικό τις οποίες θέλει να περάσει η κυβέρνηση μετά την έξοδο από το Μνημόνιο βρίσκουν την αντίδραση των παραπάνω.

Η πρώτη παρέμβαση αφορά τις συλλογικές συμβάσεις και συγκεκριμένα, την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και της υπερίσχυσης της τους έναντι των επιχειρησιακών και των ατομικών.

Το εν λόγω μέτρο  έχει ήδη ψηφισθεί με την αποδοχή των θεσμών. Μάλιστα, η κυβέρνηση θέσπισε ένα μηχανισμό ελέγχου της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

Ωστόσο, το ΔΝΤ δεν παύει να τάσσεται κατά οποιασδήποτε επαναφοράς του προ-μνημονιακού εργασιακού θεσμικού πλαισίου. Του λόγου το αληθές : Στην έκθεσή του για την οικονομία της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του ΔΝΤ, συστήνεται η  μη αναστροφή των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει στην αγορά εργασίας.

Πρόκειται για μία πάγια θέση του ΔΝΤ, την οποία ουδέποτε δεν σταμάτησε να υποστηρίζει.

Την ίδια στιγμή, ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως  το ΔΝΤ δεν δέχεται τις άτυπες αναθεωρημένες προβλέψεις του Υπουργείου Εργασίας για το πλεόνασμα στα ταμεία.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ επιμένει πως το πλεόνασμα στα ταμεία δεν θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, ενώ στο Υπ. Εργασίας το βλέπουν τουλάχιστον στο 1,4 δισ. ευρώ και κατά το μέγιστο στο 2,2 δισ. ευρώ.

Στη βάση, μάλιστα, αυτών των προβλέψεων, από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης στηρίζεται η άποψη πως δεν χρειάζεται η εφαρμογή των ψηφισμένων μειώσεων των συντάξεων το 2019.

Την ίδια ώρα, εκτός από το ΔΝΤ και η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται ανοιχτά υπέρ της εφαρμογής των προσυμφωνηθέντων στο ασφαλιστικό.

Σε απάντηση της σε ρώτημα το οποίο απεύθυνε, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, το κόμμα της Αριστεράς αναφορικά με το θέμα αυτό, τόνισε πως  "η νέα συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ίσχυσε άμεσα μόνο για τους νέους συνταξιούχους”, αλλά "θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2019 για όλους τους ήδη υφιστάμενους συνταξιούχους”.

Μ΄ άλλα λόγια στη γερμανική κυβέρνηση θεωρούν δεδομένη την περικοπή των συντάξεων ακόμα και μόνο από την άποψη πως από τη στιγμή που έχουν εφαρμοσθεί οι νέοι κανόνες υπολογισμού των συντάξεων για όσους βγήκαν  στη σύνταξη μετά την 12η Μαΐου του 2016 (σ.σ. ημερομηνία έναρξης ισχύος νόμου Κατρούγκαλου), πρέπει να εφαρμοσθούν και για όσους βγήκαν στη σύνταξη πριν τη  12η Μαΐου 2016. Εξάλλου, χθες, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ  δήλωσε πως η 21η Αυγούστου (σ.σ. ημερομηνία εξόδου από το Μνημόνιο) είναι "μία σημαντική ημέρα τον Αύγουστο, όταν αυτό το πρόγραμμα θα έχει τελειώσει, αλλά η συνέχεια της επίδρασης αυτών των προγραμμάτων δεν έχει τελειώσει".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com