Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Όλες οι αλλαγές σε δήμους και περιφέρειες

Στη Βουλή των Ελλήνων κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης, το οποίο αναμένεται να αναμορφώσει πλήρως τη σημερινή «εικόνα» των ΟΤΑ.



Απλή αναλογική

Μεταξύ των διατάξεων του νομοθετήματος, ξεχωρίζει η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Οι έδρες των τοπικών συμβουλίων, επομένως, προκρίνεται να κατανέμονται στους συνδυασμούς, ανάλογα με τον αριθμό των ψήφων στον α’ γύρο των εκλογών.

Αποσύνδεση από ευρωεκλογές

Παράλληλα, το νομοσχέδιο, το οποίο φέρει το όνομα «Κλεισθένης», προβλέπει την αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές, καθώς οι πρώτες θα διεξάγονται τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου.

Η θητεία των αιρετών, ταυτόχρονα, επανέρχεται στα τέσσερα χρόνια -από πέντε χρόνια που προέβλεπε το νομοσχέδιο «Καλλικράτης».

Την ίδια ώρα, οι διατάξεις ορίζουν ότι οι νέες τοπικές αρχές θα αναλαμβάνουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους και η θητεία τους θα ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου του τέταρτου έτους.

Τοπικά δημοψηφίσματα

Όσον αφορά τον αριθμό των υποψηφίων, αυτός θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας, με δυνατότητα προσαύξησης έως και 30%.

Από το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, απουσιάζει η πρόβλεψη για ένταξη του Πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, εξαιτίας των ενστάσεων των εκπροσώπων των ΟΤΕ.

Περιλαμβάνει, ωστόσο, τη δυνατότητα προκήρυξης δημοψηφισμάτων, σε επίπεδο περιφέρειας ή δήμου, για φλέγοντα τοπικά ζητήματα.

Κριτήρια χρηματοδότησης

Οι δήμοι, πλέον, θα διακρίνονται σε πέντε κατηγορίες, με βάση:

Τον πληθυσμό
Τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά
Την κύρια οικονομική δραστηριότητα
Τον βαθμό αστικοποίησης
Τη γεωγραφική θέση
Η κρατική χρηματοδότηση των δήμων, όπως προβλέπεται από τον «Κλεισθένη», θα καθορίζεται από τις παραπάνω προϋποθέσεις, αλλά και από δευτερεύοντα κριτήρια, όπως το μήκος των δικτύων ύδρευσης κ.α.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com