Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018

Ρέγκλινγκ: Αναστολή μέτρων για το χρέος αν «φρενάρουν» οι μεταρρυθμίσεις

Για το μέλλον, είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. «Εάν υπαναχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, ορισμένα από τα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ανασταλούν», προειδοποίησε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα θα παραμείνει υπό την εποπτεία του ESM μέχρι να αποπληρώσει τα δάνειά της.Μιλώντας σε πάνελ στο Μόναχο, σημείωσε πως η Ελλάδα γνωρίζει ότι επενδυτές και αγορές θα παρακολουθούν και αξιολογούν συνεχώς τη χώρα, όπως συνέβη και με άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα. «Αυτό που έχει σημασία για την αγορά, είναι πως η ελληνική οικονομική πολιτική εξακολουθεί να στοχεύει στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα μετά το τέλος του προγράμματος», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε πως τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, δεν έχουν επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της Γερμανίας, καθώς και ότι «δεν θα υπάρξει κανένα κούρεμα χρέους».

Όπως τόνισε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, η μείωση των συντάξεων και μισθών κατά 20-30% ήταν απαραίτητη, δεδομένου ότι είχαν αυξηθεί γρηγορότερα από ό,τι η παραγωγικότητα στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να πληγεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας. Ανέφερε, δε, ότι από το 2016, ο ελληνικός προϋπολογισμός παρουσιάζει σταθερά πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ το 2009 εμφάνιζε έλλειμμα 15%. «Συνεπώς, η Ελλάδα έχει κάτι κοινό με τη Γερμανία, η οποία επίσης εμφανίζει μικρό πλεόνασμα», σημείωσε.

Ο επικεφαλής του ESM υπογράμμισε πως το πρόγραμμα τελειώνει στις 20 Αυγούστου και η τελική δόση ύψους 15 δισ. θα εκταμιευθεί μόλις ολοκληρωθούν όλες οι εθνικές διαδικασίες. Όπως συμπλήρωσε, αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εγκαταλείψει το πρόγραμμα διαθέτοντας «μαξιλάρι» ρευστότητας ύψους 24 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, που αρκεί για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για 22 μήνες μετά από το τέλος του προγράμματος.

Ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι στόχος των προγραμμάτων βοήθειας και των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν η δημιουργία μιας νέας βάσης για υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη, προς το συμφέρον τόσο των Ελλήνων πολιτών, όσο και του ESM.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Ρέγκλινγκ απαρίθμησε τρεις λόγους για τους οποίους καθυστέρησε η Ελλάδα να εξέλθει από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Όπως ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ:

στην Ελλάδα τα προβλήματα ήταν πιο βαθιά, σε σύγκριση με άλλες χώρες που εισήλθαν σε προγράμματα διάσωσης.
η διοίκηση της χώρας είναι πιο αδύναμη από ό,τι των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
το πρώτο εξάμηνο του 2015, η χώρα ανέτρεψε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις. «Υπήρξε μία προσπάθεια να σταματήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που είχε συμφωνηθεί. Το αποτέλεσμα ήταν η Ελλάδα να οπισθοχωρήσει εκ νέου στην ύφεση. Η Τράπεζα της Ελλάδος  εκτιμά πως αυτό το κόστος ανέρχεται σε 86 εκατ. ευρώ», σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.
Ο επικεφαλής του ESM σημείωσε πάντως πως έκτοτε, η Ελλάδα σημείωσε εντυπωσιακή πρόοδο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com