Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

ΔΝΤ: Τα υψηλά πλεονάσματα εμποδίζουν την ανάπτυξη

Για τα εμπόδια που θέτει στην ανάπτυξη η συμφωνία για το χρέος μίλησε στην "Καθημερινή της Κυριακής" ο Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα.



Ο κ. Ντόλμαν, αφενός, σημειώνει πως η πρόσφατη συμφωνία για ρύθμιση του χρέους που επετεύχθη στο Eurogroup του Ιουνίου βελτιώνει τις προοπτικές πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές, αφετέρου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα πλεονάσματα. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου προειδοποιεί πως τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα, δηλαδή 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% μεσοσταθμικά έως το 2060, περιορίζουν τη δυνατότητα της κυβέρνησης να στηρίξει την οικονομία και να επιτύχει την ανάπτυξη.

"Αυτήν τη στιγμή θεωρούμε ότι η ρεαλιστική πρόβλεψη για τη μακροπρόθεσμη πραγματική ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι 1% ετησίως. Οι δικές μας έρευνες υποδεικνύουν ότι μια χώρα πολύ δύσκολα θα μπορέσει να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα μεγαλύτερα του 1,5% του ΑΕΠ για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα", σημειώνει σχετικά.

Όσον αφορά τα "κόκκινα" δάνεια, ο κ. Ντόλμαν επισημαίνει πως η πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα παραμένει αρνητική. "Με την κατάλληλη εργαλειοθήκη να έχει πλέον θεσμοθετηθεί, έχουν ξεκινήσει οι αγοραπωλησίες, και πιστεύουμε πως οι Αρχές πρέπει να θέσουν πιο φιλόδοξους στόχους μείωσης της έκθεσης τραπεζών στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια".

Τέλος, σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος, ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου αναφέρει: "Εμείς θα ενεργήσουμε εντός του δικού μας πλαισίου μετα-προγραμματικής παρακολούθησης, του PPM, που ενεργοποιείται σε όλες τις χώρες που προσέφυγαν στο ΔΝΤ και στις οποίες το Ταμείο είναι εκτεθειμένο".

Το επίπεδο έκθεσης του ΔΝΤ στην Ελλάδα είναι ακόμα έξι φορές πολλαπλάσιο του ορίου απενεργοποίησης του PPM, και "βάσει του τρέχοντος χρονοδιαγράμματος των πληρωμών, θα πέσει κάτω από το όριο στα τέλη του 2022", εξηγεί ο κ. Ντόλμαν.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com