Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Εισαγγελικές κλήσεις σε 60 τραπεζικά στελέχη και εκπροσώπους κομμάτων για τα δάνεια των κομμάτων

Εξήντα στελέχη της Εθνικής τράπεζας και της πρώην Αγροτικής καθώς και εκπρόσωποι των κομμάτων της εποχής καλούνται από τους οικονομικούς εισαγγελείς ως ύποπτοι για τη διάπραξη κακουργήματος, σχετικά με το θέμα των επισφαλών δανειοδοτήσεων των πολιτικών κομμάτων μέχρι το 2012.



Πρόκειται για τη συνέχεια της έρευνας που είχε τεθεί στο αρχείο και ανακινήθηκε εν νέου μετά από παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου το  2017. Η κατάληξη της έρευνας οδηγεί, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στην κλήτευση σε ανωμοτί κατάθεση 50 στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και της Αγροτικής (13 από την πρώτη και 37 από τη δεύτερη) καθώς οι κλήσεις παραδόθηκαν ήδη. Επίσης θα κληθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ) που ήταν υπεύθυνοι για οικονομικά των κομμάτων αυτών τη συγκεκριμένη περίοδο.

Τα μεν τραπεζικά στελέχη θα δώσουν εξηγήσεις για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος και τα πολιτικά στελέχη για ηθική αυτουργία σε αυτή.

Εξεταστική

Οι κλήσεις για παροχή εξηγήσεων στηρίζονται σε όσα αναφέρθηκαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, σύμφωνα με τα οποία στις 29/2/2012 η ΝΔ εμφάνιζε δάνεια στην ΑΤΕ 106,43 εκατομμύρια ευρώ, στην ΕΤΕ 5,17 εκατομμύρια ευρώ, στην Πειραιώς 15,63 εκατομμύρια ευρώ, 2 εκατομμύρια ευρώ στην Attica Bank και 3,19 εκατομμύρια ευρώ στην Eurobank.

Το ΠΑΣΟΚ εμφάνιζε 92,29 εκατομμύρια ευρώ στην ΑΤΕ, 8,77 εκατομμύρια ευρώ στην ΕΤΕ, 6,15 εκατομμύρια ευρώ στην Πειραιώς, 5,2 εκατομμύρια ευρώ στην Attica Bank, 5,16 εκατομμύρια ευρώ στην Eurobank και 3,16 εκατομμύρια ευρώ στη Marfin Egnatia.

Το ΚΚΕ, 7,72 εκατομμύρια ευρώ στην Εθνική, 1,3 εκατομμύρια ευρώ στην Attica Bank και 1,95 εκατομμύρια ευρώ στη Marfin, ενώ ο ΣΥΝ (μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ) 8,04 εκατομμύρια ευρώ στην ΕΤΕ, 152 χιλιάδες ευρώ στην Πειραιώς και 79 χιλιάδες ευρώ στην Attica Bank.

Όμως η αρχική σταχυολόγηση οδηγεί σε κλήσεις μόνο για τα δάνεια σε ΕΤΕ και (πρώην) ΑΤΕ. Η βασική νομική βάση της υπόθεσης περί επισφάλειας των δανείων έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι αυτά δόθηκαν με μοναδική εξασφάλιση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις των κομμάτων, οι οποίες όμως μειώθηκαν δραματικά εξαιτίας των χαμηλών επιδόσεων τους στις εκλογές.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com