Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Εξωδικαστικός: Τι άλλαξε στη νέα πλατφόρμα

Σε λειτουργία βρίσκεται πλέον η νέα έκδοση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων στον εξωδικαστικό μηχανισμό (ν. 4469/2017). 


Η νέα έκδοση δίνει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης προς ρύθμιση και των οφειλών που έχουν βεβαιωθεί ή γεννηθεί εντός του 2017, ενώ καθιστά την ολοκλήρωση της αίτησης σαφώς πιο εύκολη, καθώς 11 δικαιολογητικά που έπρεπε να υποβληθούν από τον οφειλέτη χειροκίνητα πλέον μπορούν να ανακτηθούν απευθείας από το σύστημα. Με τη νέα έκδοση στόχος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας υπαγωγής στον νόμο, αλλά και η ελάφρυνση των οφειλετών από γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες μπορούν να διευθετηθούν με τη χρήση της τεχνολογίας. Η μείωση των δικαιολογητικών σχετίζεται με έγγραφα της φορολογικής διοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων. 
1. Στοιχεία τα οποία ανακτώνται αυτόματα από τη βάση δεδομένων της Φορολογικής Διοίκησης:
α) Δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε.1) ή δήλωση φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων (Ν ή Ε.5 ή Φ01.010 ή Φ01.013) των τελευταίων πέντε φορολογικών ετών.
β) Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Ε.3) των τελευταίων πέντε φορολογικών ετών.
γ) Συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών και προμηθευτών των τελευταίων πέντε φορολογικών ετών.
δ) Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9), εφόσον προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής της.
ε) Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του τελευταίου φορολογικού έτους.
στ) Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος (εκκαθαριστικό) του τελευταίου φορολογικού έτους.
ζ) Τελευταία περιοδική δήλωση ΦΠΑ (Φ2), εφόσον προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής της.
η) Κατάσταση βεβαιωμένων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση.
θ) Αριθμός και ύψος των δόσεων καταβολής των οφειλών προς το Δημόσιο βάσει υφιστάμενων ρυθμίσεων.
Τα έγγραφα των σημείων α έως ζ αντλούνται αυτόματα εκκινώντας από την τελευταία διαθέσιμη έκδοσή τους, εφόσον δεν έχει παρέλθει η αντίστοιχη προθεσμία υποβολής τους βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Μετά την παρέλευση των προβλεπόμενων προθεσμιών, η αυτόματη άντληση των εγγράφων εκκινεί από την τελευταία έκδοση για την οποία υπάρχει υποχρέωση υποβολής.
Για τα παραπάνω δικαιολογητικά δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής τους από τον οφειλέτη, παρά μόνο σε περίπτωση που, για οποιοδήποτε λόγο, δεν ανακτηθούν αυτόματα από τη βάση δεδομένων της Φορολογικής Διοίκησης.
2. Στοιχεία τα οποία ανακτώνται αυτόματα από τη βάση δεδομένων του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ):
α) Κατάσταση βεβαιωμένων οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία πρέπει να έχει εκδοθεί κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.
β) Αριθμός και ύψος των δόσεων καταβολής των οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης βάσει υφιστάμενων ρυθμίσεων.
Ομοίως για τα παραπάνω δικαιολογητικά δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής τους από τον οφειλέτη, παρά μόνο σε περίπτωση που, για οποιοδήποτε λόγο, δεν ανακτηθούν αυτόματα από τη βάση δεδομένων του ΚΕΑΟ.
Συστάθηκε το μητρώο εμπειρογνωμόνων
Στο μεταξύ, χθες συγκροτήθηκε το πρώτο δημόσιο μητρώο εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν υποθέσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Η σύσταση του δημόσιου μητρώου, που αποτελείται από 350 εμπειρογνώμονες, κρίθηκε αναγκαία, καθώς μέσω αυτού θα μπορούν να επιλέγουν εμπειρογνώμονες το Δημόσιο ή ο φορέας κοινωνικής ασφάλισης που συμμετέχει ως πιστωτής.  
 
website counter
friend finderplentyoffish.com