Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Σχέδια ΥΠΟΙΚ για πληρωμή φόρων νωρίτερα

Την ξεχασμένη αλλά εν ισχύ μνημονιακή πρόβλεψη για εκπόνηση σχεδίου πληρωμής των βασικών φόρων που βαρύνουν τους φορολογούμενους σε πολλές μηνιαίες δόσεις έχει ανασύρει από το συρτάρι το υπουργείο Οικονομικών. 



Πρόκειται για σχέδιο που προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι που είναι φορολογικά ενήμεροι θα μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να πληρώσουν φόρους όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες δόσεις σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα. Με τον τρόπο αυτόν θα μοιράζεται καλύτερα μέσα στο έτος το φορολογικό βάρος και θα μπορεί να γίνει ευκολότερα διαχειρίσιμο.

Στο μεταξύ, στο σχέδιο για πληρωμή των φόρων σε περισσότερες δόσεις αναφέρθηκε μιλώντας χθες στην κρατική τηλεόραση η υφυπουργός Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου. Σε ερώτημα για το αν εξετάζεται η επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων και για μισθωτούς και συνταξιούχους, η υφυπουργός σημείωσε ότι ήδη οι φορολογούμενοι έχουν στη διάθεσή τους τη δυνατότητα να ρυθμίσουν σε έως 12 δόσεις φορολογικές οφειλές πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες και πρόσθεσε με νόημα ότι "θα χρειαστεί να δώσουμε κάποια βοήθεια, αλλά οι συγκεκριμένες οφειλές του 2018 πρέπει να έχουν εξοφληθεί”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που πέφτουν στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν την αλλαγή του ημερολογίου πληρωμής των βασικών φόρων των νοικοκυριών, όπως του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, από το 2019. Αυτά που εξετάζονται είναι:

-η πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε τόσες δόσεις όσοι είναι οι μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί ουσιαστικό κίνητρο στους φορολογούμενους προκειμένου να υποβάλουν όσο το δυνατόν νωρίτερα τη φορολογική τους δήλωση προκειμένου να εξοφλήσουν τον οφειλόμενο φόρο σε πολλές δόσεις αντί για τις τρεις διμηνιαίες (Ιούλιος, Σεπτέμβριος, Νοέμβριος) που ισχύει σήμερα ανεξαρτήτως χρόνου υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης. Θεωρητικά αν ένας φορολογούμενος υποβάλει τη φορολογική του δήλωση τον ερχόμενο Μάρτιο τότε θα μπορεί να εξοφλήσει τον φόρο εισοδήματος σε δέκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Το εναλλακτικό σενάριο το οποίο μάλιστα έχει πάρει και το πράσινο φως των θεσμών είναι εξόφληση του φόρου εισοδήματος από το 2019 σε έξι μηνιαίες δόσεις αντί για τις τρεις διμηνιαίες σε μια προσπάθεια καλύτερης κατανομής του φορολογικού βάρους για τους πολίτες

-η έναρξη της πληρωμής του ΕΝΦΙΑ πολύ νωρίτερα σε σχέση ότι ισχύει τα προηγούμενα χρόνια. Ο ΕΝΦΙΑ εξοφλείται σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο και την τελευταία τον Ιανουάριο του επόμενου έτους. Με τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει νωρίτερα, πιθανόν από τον Φεβρουάριο

Σε κάθε περίπτωση για να μπορεί ένας φορολογούμενος να κάνει της διευκόλυνσης των περισσότερων μηνιαίων δόσεων θα πρέπει να έχει εξοφλήσει ή να έχει ρυθμίσει τις φορολογικές του οφειλές έως και το τέλος του 2018.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com