Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Προσπάθεια για αποφυγή της μείωσης του αφορολόγητου

«Παράθυρο» να μη μειωθεί το 2020 το αφορολόγητο όριο, μετά και την προσπάθεια διατήρησης αμετάβλητων των συντάξεων, υπό την προϋπόθεση πάντα της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, ανοίγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.


Ειδικότερα, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας χθες στη δημόσια τηλεόραση, υπογράμμισε ότι «το αφορολόγητο θα το επανεξετάσουμε, θα τεθούν όλα μαζί, και θα δούμε την κατάλληλη στιγμή που θα πρέπει να το αποσύρουμε ή να το εφαρμόσουμε. Μιλάμε για το 2020, με οδηγό τα δημοσιονομικά του 2019».
Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν τελικά η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πείσει τους εταίρους για διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα, τότε η μείωσή του κατά 650 ευρώ, όπως προβλέπει και η σχετική δέσμευση, θα φέρει πρόσθετες επιβαρύνσεις σε περισσότερους από 5,8 εκατομμύρια μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ' επάγγελμα αγρότες.
Υπενθυμίζεται ότι η περικοπή της έκπτωσης κατά 650 ευρώ ισοδυναμεί με μείωση του ετήσιου αφορολόγητου ορίου εισοδήματος κατά 2.955 ευρώ, από τα επίπεδα των 8.636-9.545 ευρώ στα επίπεδα των 5.681-6.591 ευρώ. 
Από τη μείωση αυτή θα προκύψουν για πρώτη φορά επιβαρύνσεις ακόμη και για όσους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αμείβονται με λίγο περισσότερα από 405 ευρώ τον μήνα, καθώς επίσης και για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους με αποδοχές λίγο μεγαλύτερες από 473 ευρώ τον μήνα.
Πολλοί εξάλλου θα είναι οι φορολογούμενοι, που και χαμηλότερα εισοδήματα να έχουν από τα ανωτέρω, θα κινδυνέψουν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο καθώς θα πιαστούν στην «παγίδα» των τεκμηρίων.
Νέες αντικειμενικές
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, πάντως, εκτός από τη «μάχη» για τις συντάξεις και το αφορολόγητο, που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην περίπτωση για εκατομμύρια φορολογούμενους, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε διπλή αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, με αυξομειώσεις σε όλες τις περιοχές, που σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στα εισοδήματα δεκάδων χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων.
Αυτό προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις της κ. Παπανάτσιου, η οποία επανέλαβε ουσιαστικά ότι «οι αντικειμενικές αξίες εναρμονίστηκαν με τις εμπορικές και διαπιστώθηκαν στρεβλώσεις. Για να σταθεροποιηθούν η αγορά και οι τιμές, θα κάνουμε την εναρμόνιση που θα ολοκληρωθεί στα επόμενα δύο χρόνια, αλλά θα είναι άμεση στις περιοχές που υπάρχουν προβλήματα».
Επισημαίνεται ότι το θέμα έχει προαναγγελθεί και περιλαμβάνεται στην τελευταία Έκθεση Συμμόρφωσης που συνέταξαν οι δανειστές μας, πριν από την έξοδο από τα μνημόνια, στην οποία αναφέρεται ρητά ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να αυξήσουν άλλες δύο φορές τις τιμές ζώνης το 2019 και το 2020. Μάλιστα, το 2019 θα καλυφθεί το 50% της διαφοράς και το 2020 το υπόλοιπο 50%.
Αναπροσαρμογή η οποία σίγουρα θα επηρεάσει όχι μόνο τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και τους υπόλοιπους περίπου 20 φόρους που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com