Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Οι παραγραφές «φρέναραν» ελέγχους και έσοδα

Επιβράδυνση του ρυθμού διενέργειας φορολογικών ελέγχων σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και ανάλογη συρρίκνωση στα ποσά των φόρων και των προστίμων που καταλογίζονται από τους ελέγχους αυτούς καταδεικνύουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τις επιδόσεις του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2018.



Η εξέλιξη αυτή που καταγράφεται φέτος στα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ οφείλεται στις παραγραφές χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος που αφορούσαν φυσικά πρόσωπα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, τα στοιχεία των οποίων περιλαμβάνονταν στις γνωστές πλέον λίστες μεγαλοκαταθετών του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Οι υποθέσεις παραγράφηκαν με δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκδόθηκαν εντός του 2017, και τρεις ερμηνευτικές των αποφάσεων αυτών γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι οποίες έγιναν άμεσα δεκτές από την ΑΑΔΕ και τέθηκαν σε εφαρμογή με αντίστοιχες διευκρινιστικές αποφάσεις και εγκυκλίους στα τέλη του 2017.

Με αυτές ορίστηκε πως ο χρόνος παραγραφής περιορίστηκε στα πέντε χρόνια και επεκτείνεται σε 8, 10, 15 έτη, μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Όπως προκύπτει από τα δημοσιοποιηθέντα στοιχεία, οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) κατά το πρώτο επτάμηνο του 2018 δεν ξεπέρασαν το 40% του συνόλου των ελέγχων που πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους, ενώ κατά την ίδια περίοδο, τα ποσά των φόρων και των προστίμων που βεβαιώθηκαν από τους ελέγχους της υπηρεσίας αυτής ανήλθαν σε ποσοστό λίγο πάνω από το 2,4% του συνολικού ετήσιου στόχου που έχει τεθεί με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για όλο το 2018.

Σε σύγκριση με το πρώτο επτάμηνο του 2017 οι έλεγχοι του ΚΕΦΟΜΕΠ ήταν λιγότεροι κατά 18,6%, ενώ τα ποσά των φόρων και των προστίμων που βεβαιώθηκαν από την υπηρεσία αυτή ήταν μειωμένα κατά 85,89%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ:

1) Κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2018, τα 11 Τμήματα Ελέγχου του ΚΕΦΟΜΕΠ:

Ολοκλήρωσαν τη διενέργεια 205 ελέγχων σε φυσικά πρόσωπα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, τη στιγμή που για όλο το 2018 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διενέργεια 550 ελέγχων σε φορολογούμενους αυτής της κατηγορίας, σύμφωνα με τον στόχο που έχει θέσει η ΑΑΔΕ στο επιχειρησιακό της σχέδιο. Δηλαδή, στο πρώτο επτάμηνο του τρέχοντος έτους οι ελεγκτές του ΚΕΦΟΜΕΠ ολοκλήρωσαν μόνο το 37,27% των ελέγχων που οφείλουν να έχουν πραγματοποιήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Βεβαίωσαν ποσά φόρων και προστίμων συνολικού ύψους μόλις 12,03 εκατ. ευρώ στα 205 φυσικά πρόσωπα με μεγάλο πλούτο τα οποία έλεγξαν, ενώ, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το τρέχον έτος, έως το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν βεβαιώσει συνολικά 500 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους σε πλούσιους φορολογούμενους. Ουσιαστικά στους πρώτους 7 από τους 12 συνολικά μήνες του 2018, οι ελεγκτές του ΚΕΦΟΜΕΠ καταλόγισαν ποσά φόρων και προστίμων που αντιστοιχούν μόλις στο 2,406% του στόχου που έχει τεθεί και για τους 12 μήνες του έτους.
2) Τα βεβαιωθέντα ποσά φόρων και προστίμων από το ΚΕΦΟΜΕΠ κατά το πρώτο επτάμηνο του 2018 είναι μειωμένα κατά 85,89% ή κατά 79,29 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με αυτά που βεβαιώθηκαν το πρώτο επτάμηνο του 2017. Συγκεκριμένα, το πρώτο επτάμηνο του 2018 το ΚΕΦΟΜΕΠ βεβαίωσε -όπως ήδη αναφέραμε- φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους μόλις 12,03 εκατ. ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017 είχε βεβαιώσει φόρους και πρόστιμα ύψους 91,32 εκατ. ευρώ. 
 
website counter
friend finderplentyoffish.com