Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Εκτινάχθηκαν οι μισθώσεις κατοικιών σε τουρίστες

Εκτοξεύεται ο αριθμός των κατοικιών που παραχωρούνται για περιορισμένο διάστημα, κατά κανόνα σε επισκέπτες κατά τη διάρκεια των διακοπών, με τους ιδιοκτήτες που επιλέγουν να καταχωρήσουν το ακίνητό τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων -από πολυτελείς βίλες στη Μύκονο μέχρι μικρά διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας- και με τον τρόπο αυτό να εξασφαλίσουν ένα εξτρά εισόδημα, να αυξάνονται μήνα με το μήνα.



Μόνο στην πλατφόρμα της Airbnb, που αποτελεί τη πιο δημοφιλή επιλογή, τουλάχιστον 40 χιλιάδες ακίνητα στην Ελλάδα φιγουράρουν προς μίσθωση, ενώ πέρσι ο τζίρος από τη διάθεση των κατοικιών άγγιξαν τα 750 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω στοιχεία που αφορούν την ελληνική αγορά έδωσε η Airbnb στο πλαίσιο ανακοίνωσης για την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής για τη δήλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών.

Το επιπλέον εισόδημα αποδεικνύεται διόλου ευκαταφρόνητο. Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται στη χώρα μας από το 2012, προσθέτει πως ο μέσος οικοδεσπότης λαμβάνει 2,850 ευρώ, ενώ η μέση καταχώρηση κατοικίας είναι 28 διανυκτερεύσεις, δίνοντας την εικόνα της διείσδυσης της εν λόγω δραστηριότητας στην εγχώρια οικονομία.

Η προσφορά ανεβαίνει κατακόρυφα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πρόσφατη έρευνα της Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος είχε δείξει πως το 2017 οι καταχωρήσεις ακινήτων στις διάφορες πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων έφταναν τις 106 χιλ. (διευκρινίζεται πως το ίδιο ακίνητο μπορεί να έχει πολλαπλές καταχωρήσεις σε διαφορετικές πλατφόρμες), σημειώνοντας κάθε χρόνο σημαντική άνοδο. Ενδεικτικά το 2016 ο αριθμός των καταχωρήσεων στις πλατφόρμες  ήταν 95,6 χιλ., ενώ το 2015 ανέρχονταν σε 87 χιλ.

Το μεγαλύτερο μερίδιο κατείχε η Airbnb και ακολουθούσε η πλατφόρμα της TripAdvisor. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΞΕΕ, η Airbnb μετρούσε την προηγούμενη χρονιά πάνω από 22 χιλ. καταχωρήσεις ακινήτων στην Ελλάδα, η TripAdvisor περίπου 14 χιλ. και ακολουθούσαν η Homeaway και η Booking.

Η έρευνα της Grant Thornton κατέληγε στο συμπέρασμα πως ο  τζίρος της οικονομίας διαμοιρασμού στο κομμάτι της διαμονής υπολογίζεται σε τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ, καταγράφοντας τα τελευταία τρία χρόνια άνοδο 22%. Την ίδια στιγμή, η μη φορολόγηση των καταλυμάτων οικονομίας διαμοιρασμού εκτιμάται πως στέρησε τη χρονιά που πέρασε από τα κρατικά ταμεία περίπου 340 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με στελέχη της Airbnb, η λειτουργία του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής στην ΑΑΔΕ δεν επηρεάζει σε κάτι τη στρατηγική του ομίλου για το ελληνικό χώρο, διευκρινίζοντας πως υποστηρίζει το εγχείρημα.

Η τήρηση μητρώου ακινήτων και η ενεργοποίηση της εφαρμογής για τους ιδιοκτήτες έρχεται πάντως με μεγάλη καθυστέρηση, δεδομένου πως η πλατφόρμα αναμενόταν από πέρσι, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες την ήθελαν να ξεκινά στα τέλη Ιουνίου. Σημειώνεται ότι το εισόδημα από τις βραχυχρόνιες εκμισθώσεις φορολογείται ως εισόδημα από ενοίκια.

Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι, που ζητούσαν τον έλεγχο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αναφέρουν πως απαιτείται μεγαλύτερη ρύθμιση της εν λόγω δραστηριότητας. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος σχολίαζε χαρακτηριστικά πως η άνοδος των αφίξεων επισκεπτών από το εξωτερικό δεν αποτυπώθηκε στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων. Σύμφωνα με επιχειρηματίες της ξενοδοχειακής αγοράς, οι φετινές απώλειες για τα καταλύματα ήταν ακόμη μεγαλύτερες σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν, αγγίζοντας ακόμη και το 10% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με πέρσι.

Η εκρηκτική άνοδος των ακινήτων προς διάθεση σε επισκέπτες τέλος έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια και ένα άλλο μεγάλο θέμα, αυτό τις σημαντικής έλλειψης στέγης σε φοιτητές που πέρασαν σε σχολή εκτός του τόπου κατοικίας τους, για ιατρούς και δασκάλους με απόσπαση.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com