Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Οι βασικές εξαγγελίες Τσίπρα από τη ΔΕΘ

Με μια "εκκωφαντική" αποθέωση των ΗΠΑ για τη στήριξή τους στην Ελλάδα και σειρά παροχών που εκτείνονται πέραν από τον συνταγματικό βίο της Κυβέρνησής του, ο Αλέξης Τσίπρας, από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, απευθυνόμενος στους παραγωγικούς φορείς, ανακοίνωσε το σχέδιό του για την "μεταμνημονιακή εποχή".



Σε ό,τι αφορά το "στοίχημα" της κυβέρνησης για τη μη περικοπή συντάξεων που ψήφισε η Κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας όχι μόνον δεν ανακοίνωσε την κατάργησή τους αλλά απέφυγε ακόμη και να χρησιμοποιήσει τον όρο. Ως αναμενόμενο, ο πρωθυπουργός περιορίστηκε στο να περιγράψει το μέτρο της μείωσης, λέγοντας ότι θα εξηγήσουμε στους ευρωπαίους εταίρους μας "ότι το μέτρο αυτό, πέρα από αχρείαστο δημοσιονομικά είναι μη διαρθρωτικό αλλά και αντιαναπτυξιακό".

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας περιλαμβάνουν μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, μείωση φορολογίας επιχειρήσεων, επαναφορά εργασιακών συμβάσεων και αύξηση κατώτατου μισθού.

Παραλλήλως, προανήγγειλε 7500 προσλήψεις σε Παιδεία και Υγεία (συνολικά) καθώς και την επιδότηση ενοικίου με εισοδηματικά κριτήρια.

Βάσει ...προβλέψεων οι παροχές

Ο Πρωθυπουργός προέβη σε 10δες εξαγγελίες για παροχές και ελαφρύνσεις προς όλους σε βάθος 4ετίας, επικαλούμενος τον "δημοσιονομικό χώρο" των 3,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή, επικαλούμενος υπέρβαση στόχου από τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ την οποία υπολογίζει ότι θα επιτύχει την περίοδο 2019- 2022 (σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται στον Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό που ψήφισε η Βουλή).

Ωστόσο, "λησμόνησε" να διευκρινήσει ότι ο "χώρος" αυτός δεν είναι αποδεκτός από τους δανειστές. Το ΔΝΤ έχει ήδη δηλώσει ότι δεν τον αποδέχεται.

Η δε Κομισιόν δεν τον έχει υπολογίσει στις προβλέψεις της για την Ελλάδα. Επιφυλάχθηκε μάλιστα να τον εξετάσει κατά την πρώτη μεταμνημονιακή διαπραγμάτευση με επίκεντρο την χάραξη του νέου προϋπολογισμού.

Συνοπτικά, οι εξαγγελίες:

1) Μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. χαμηλές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις, το '19 και το '20. Το μέτρο θα νομοθετηθεί ως το τέλος του χρόνου. Παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός και ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία με μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

2) Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα από 7.000 ευρώ και πάνω έως 35% από 1/1/19. Παράλληλα, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή 64,5 ευρώ/μήνα.

3) Μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/22, αρχής γενομένης από 1/1/19.

4) Επιδότηση ενοικίου με ποσά από 70 εως και 200ευρώ /μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες, από 1/1/19.

5) Καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ εντός του 2018.

6) Ενίσχυση και μονιμοποίηση του Προγράμματος "Βοήθεια στο σπίτι" για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, με άμεσες προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού. Υλοποίηση εντός 2019.

7) Ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία με 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού.

8) Κατάργηση του Φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς- ΚΝΣΕΠ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19.

9) Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

10) Αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ με μείωση κατά δυο μονάδων του μεγάλου, από 24% σε 22% και κατά μια του μικρού, από 13% σε 12%, από 1/1/21.

11) Εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου στις αρχές του 2019.

Αναλυτικά, ο κ. Τσίπρας είπε για:

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Η μεγάλη αγωνία όμως αφορά σήμερα τα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ για το 2019.
Θέλω λοιπόν να πω με σαφήνεια ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις που έχουμε για το 2019 οι θέσεις και οι απόψεις  ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνονται.

Αντίθετα είμαι βέβαιος ότι ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.

Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία, θα την εξηγήσουμε το επόμενο διάστημα στους ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν, οπού θα παρουσιάσουμε, όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης, περί τα μέσα Οκτωβρίου, τον προϋπολογισμό του 2019.
Ήδη διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας  αποδέχονται και είναι και ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί.  Αλλά εμείς ταυτόχρονα θα τους εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό, πέρα από αχρείαστο δημοσιονομικά είναι μη διαρθρωτικό αλλά και αντιαναπτυξιακό.

ΕΝΦΙΑ

Μέχρι τέλος του έτους, επίσης, νομοθετούμε τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκ χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά.
Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/20 η δεύτερη.
Ενώ παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, άρα περισσότερο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα.   

ΜΕΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Από 1/1/19 επίσης, μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, εως και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%.
Αντίστοιχη μείωση εώς και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.
Επιπλέον λαμβάνοντας πρόσθετη μέριμνα για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνουμε τις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Αρχής γενομένης από τη 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μειώνουμε επίσης τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.


Επίσης από 1/1/19 κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις.

Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, εως 25 ετών, σε βάθος διετίας.
50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

Τέλος από 1/1/21 προχωράμε στην αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%.  

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

-Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας να έχουν επανέλθει και να εφαρμόζονται από την 21η Αυγούστου.
Με αποτέλεσμα την άμεση αύξηση μισθού για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

-Αύξηση του κατώτατου μισθού.
Δέσμευση της κυβέρνησης είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.


ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΝΟΙΚΙΟΥ

Από 1/1/19, σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 έως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες.
Ένα μέτρο που θα ενισχύσει, πέραν των άλλων και τη δυνατότητα των νέων ζευγαριών να κάνουν το βήμα, να ζήσουν μαζί, να κάνουν οικογένειες, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το δημογραφικό είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη χώρα.  

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

- 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχύσουμε και να μονιμοποιήσουμε το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

- 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία.    


ΜΕΡΙΣΜΑ- ΕΝΣΤΟΛΟΙ

3.5 δις ευρώ είναι, κατά το έλασσον, ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος από το 2019 μέχρι το 2022.

πέραν της πιθανής απόδοσης μερίσματος μέχρι το τέλος του έτους, καταβάλλουμε σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους συνολικά 1  ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

Να εκκινήσουμε τον Οκτώβριο τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης για να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις υπερώριμες και αναγκαίες  για την διεύρυνση της δημοκρατίας,
για την ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοσίων αγαθών,
για την κατάργηση των προστατευτικών ρυθμίσεων για Υπουργούς και Βουλευτές που προσβάλλουν τους Έλληνες πολίτες,
για τον εξορθολογισμό των σχέσεων και τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Κράτους.

ΥΓΕΙΑ

Κεντρικοί μας πολιτικοί στόχοι για την μεταμνημονιακή εποχή είναι:
•    Η μείωση των επιβαρύνσεων των πολιτών
•    Η μείωση των χρόνων αναμονής για την εξυπηρέτηση
•    Η μείωση του ποσοστού ανικανοποίητων ιατρικών αναγκών, μέσω των Κινητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για απομακρυσμένες περιοχές
•    Η κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού που κενώθηκαν κατά την καταστροφική πενταετία 2010-2014.
•    Η αύξηση των μισθών των ειδικευόμενων και η σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο
•    Η Επαναφορά του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν που σχεδόν εκλάπη από το Δημόσιο, ξανά στο πλαίσιο της Δημόσιας Περίθαλψης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση.

ΗΠΑ

Μια χώρα με την οποία μας συνδέει μια ισχυρή στρατηγική σχέση.
Αλλά και αγώνες για κοινές αξίες σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας .

Από τον αγώνα για την ανεξαρτησία ενάντια στην αποικιοκρατία και την διακήρυξη της ανεξαρτησίας
Μέχρι τους αγώνες για την κατάργηση της δουλείας με τη σφραγίδα του Προέδρου Λίνκολν
Και από τους κοινούς αγώνες ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό
Μέχρι τις μεγάλες μάχες για την κατοχύρωση και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις.

Και είμαι βέβαιος ότι η φετινή διοργάνωση και η ξεχωριστή θέση των ΗΠΑ σε αυτήν θα είναι ευκαιρία για τη σύσφιξη των πολιτιστικών αλλά και οικονομικών μας σχέσεων.
Η μεγάλη, η εντυπωσιακή αποστολή σας εδώ σήμερα το αποδεικνύει.
Και εύχομαι αυτή η συμμετοχή να είναι το έναυσμα για ακόμη στενότερη συνεργασία.

ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΟΚ

"σήμερα είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι παραχωρούμε άμεσα με νομοθετική ρύθμιση, το χώρο του στρατοπέδου στην Άνω Τούμπα για να αποκτήσει το γήπεδο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών που αξίζει τόσο στην ιστορία του συλλόγου όσο και στη πόλη της Θεσσαλονίκης".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com