Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Προς πολυετές πακέτο ελαφρύνσεων- σε ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικούς συντελεστές

Μέσα στην εβδομάδα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το "πακέτο" της ΔΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαμορφώνονται δύο πακέτα προτάσεων, οι οποίες δεν θα αφορούν μόνο τη φετινή χρονιά και το 2019, αλλά θα εκτείνονται σε εύρος 4ετίας.



Το υπουργικό επιτελείο έχει "χωριστεί" σε δύο ομάδες ανά αντικείμενο. Η πρώτη αφορά τα μέτρα που έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο, τα οποία και "ιεραρχούνται", καθώς τα... λεφτά δεν φτάνουν για όλες τις παρεμβάσεις, ειδικά αν προχωρήσει το "αίτημα" ακύρωσης της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου (και, άρα, των αντίμετρων 4 δισ. ευρώ περίπου που θα αντιστάθμιζαν τις δύο αυτές παρεμβάσεις το 2019-2020). Η δεύτερη συνδέεται με τα "αναπτυξιακά" μέτρα.

Το βασικό πακέτο θα πρέπει να τροφοδοτηθεί από το μέρισμα, αλλά και από τα 3,5 δισ. ευρώ του "δημοσιονομικού χώρου" 2019-2022 (η κυβέρνηση εκτιμά ότι το ποσό μπορεί να είναι και μεγαλύτερο, αλλά οι "θεσμοί" το αμφισβητούν μερικώς ή και... εξολοκλήρου).

Οι παρεμβάσεις φορο-ασφαλιστικών ελαφρύνσεων έχουν ως "φαβορί" διαδοχικές μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ, σε ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και φορολογικούς συντελεστές. Ωστόσο, η "λίστα" είναι πολύ μεγάλη, όπως και οι διαφωνίες στο εσωτερικό του κυβερνητικού επιτελείου για το πού πρέπει να δοθεί το πιο μεγάλο βάρος.

Το πακέτο προτάσεων περιλαμβάνει και νέα ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο (σε συνδυασμό με τον εξωδικαστικό), αλλά και σειρά από "μέτρα κοινωνικής υποστήριξης", τις αλλαγές σε συλλογικές διαπραγματεύσεις και στους μισθούς, καθώς και πακέτο αναπτυξιακών παρεμβάσεων.

Το μέρισμα του 2018

Η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένο ότι θα διανείμει και φέτος μέρισμα. Η κεντρική πρόταση είναι να δοθεί με τους ίδιους όρους όπως και το 2017.

Το ύψος του υπολογίζεται ανάμεσα στα 500 και τα 900 εκατ. ευρώ από πηγές του ΥΠΟΙΚ. Ωστόσο, το ίδιο το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αμφισβητεί την επίδοση, μιλώντας για υπεραπόδοση 600 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο, που πρέπει να φανεί αν θα διαρκέσει και θα πρέπει επίσης να φυλαχθεί (σε έναν βαθμό) και για "μαξιλάρι" ασφαλείας. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν λίγο πριν από το τέλος του χρόνου.

Το τετραετές πακέτο

Για τα μέτρα της επόμενης 4ετίας η διαπραγμάτευση θα είναι πιο δύσκολη, αφού το ΔΝΤ δεν δέχεται ότι υπάρχουν και η Κομισιόν έχει ανακοινώσει ότι ο "δημοσιονομικός χώρος", όπως λέγεται, που εγγράφηκε στο Μεσοπρόθεσμο του Ιουνίου, θα αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης που ξεκινά την προσεχή εβδομάδα.

Ως προαναγγελία των αποφάσεων της προσεχούς εβδομάδας ερμηνεύτηκε η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας, Γιάννη Δραγασάκη, ότι "το μέρισμα ήταν προσωρινό μέτρο, από εδώ και πέρα, που έχουμε την ευχέρεια να ενσωματώνουμε στους Προϋπολογισμούς μας κοινωνικά μέτρα, το πιθανότερο είναι πως ό,τι είναι να δοθεί θα δοθεί με μόνιμα μέτρα".

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι ο Προϋπολογισμός του 2019 θα έχει στο τέλος ένα περίσσευμα 500 εκατ. - 1 δισ. ευρώ, "επισημοποιώντας", έτσι, τις πληροφορίες ότι ο "δημοσιονομικός χώρος" του 2019 μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο του Ιουνίου, αναφέροντας μάλιστα ρητά ότι θα οδεύσουν σε μείωση των φορολογικών βαρών.

Η "υπέρβαση" αυτή θεωρείται ότι ίσως είναι ο "δούρειος ίππος" για να συγκεραστούν οι δύο "τάσεις" μέσα στο κόμμα. Δηλαδή για να υπάρξει ο χώρος για τα μέτρα κοινωνικής υποστήριξης".

Αναλυτικά, στις "λίστες" με τις προτάσεις "ελαφρύνσεων" και κοινωνικών "χρηματοδοτήσεων", σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνεται:

- Σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, με αρχή από το 2019 (ως αντίμετρο ξεκινούσε το 2020).

- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και νέα ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο.

- Μείωση του βασικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% (που ισχύει σήμερα) στο 21% (επιβάλλεται για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ) και του φόρου για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.

- Κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης φορολογουμένων με εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ και μειώσεις συντελεστών στο επιπλέον ποσό.

- Αύξηση του κατώτατου μισθού στο τέλος του έτους ή στην αρχή του 2019, κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, προσλήψεις στο Δημόσιο και σειρά από μέτρα κοινωνικής υποστήριξης.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com