Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Αποκαλυπτήρια για τις συντάξεις στο EWG

Η πολιτική εκκίνηση μιας -μακράς όπως προβλέπεται από αρμόδιες πηγές– διαπραγμάτευσης για τη (μη) μείωση των συντάξεων, την εφαρμογή αντίμετρων και τη διανομή μερίσματος φέτος, ξεκίνησε ατύπως χθες. 



Έγινε η "μεταφορά" του αιτήματος για τις συντάξεις σε "υψηλό" πολιτικό επίπεδο. Το ίδιο αίτημα όμως μεταφέρεται σήμερα στο "τερέν" του Euroworking Group που θα προετοιμάσει την υπουργική σύνοδο του Σεπτεμβρίου.

Τα βήματα που πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά είναι πολλά, με διαδοχική αποστολή στοιχείων και "προϋπολογισμών" στις Βρυξέλλες και πολύ προσεκτική εξέταση των επιμέρους δεδομένων των πρωτογενών πλεονασμάτων για να κριθεί αν είναι βιώσιμα. Αλλά και με "σκανάρισμα" των μεταμνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας που θα πρέπει να δείχνουν ότι η κυβέρνηση, πέρα από το θέμα των συντάξεων, δίνει το "στίγμα" της πρόθεσής της να κάνει πράξη όσα έχει συμφωνήσει.

Ραντεβού στο Βερολίνο

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε στο Βερολίνο, στο περιθώριο συνόδου του δικτύου των ΥΠΟΙΚ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Ecofin Ministerial Network), με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Όλαφ Σολτς και τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ κ. Πιέρ Μοσκοβισί.

Όπως παραδέχθηκε σήμερα ο ΥΠΟΙΚ, από το Λονδίνο εχθές έγινε επίσημο πολιτικό αίτημα. Ανέφερε ότι περιμένει με ανυπομονησία τις συνεχιστούν για να βρεθεί μία "αποδεκτή λύση". Θα εξηγήσουμε σε όλους τι έχουμε να κάνουμε,  δεν θέλουμε να ξαφνιάσουμε επενδυτές, είπε, περιγράφοντας μία συναινετική διαδικασία.

Στο Βερολίνο, η ελληνική πλευρά μετέφερε τη θέση ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την περίοδο 2019-2022, αλλά παραδέχθηκε ότι το ακριβές μέγεθος του οποίου συζητείται και θα συνεχίσει να συζητείται με τους Θεσμούς. Και ζήτησε να συζητηθεί το πώς αυτός ο χώρος θα αξιοποιηθεί. Το αίτημα προαναγγέλθηκε από τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξή του. "Τα επιχειρήματά μας είναι λογικά. Τα έχουμε θέσει στους θεσμούς και θα τα θέσουμε στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Πιστεύουμε ότι η λογική θα επικρατήσει" ανέφερε για το θέμα μιλώντας στο newpost.gr.

Σύνοδος EWG

Η χθεσινή συνάντηση στο Βερολίνο δεν είχε "αποτελέσματα". H ελληνική πλευρά παρείχε διαβεβαιώσεις για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και μετέφερε τα ελληνικά επιχειρήματα για την μη μείωση των συντάξεων. Μένει να φανεί αν θα επηρεάσει, όμως, τη γερμανική θέση όπως θα αποτυπωθεί (μαζί με αυτή των υπολοίπων εκπροσώπων των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης) στην σημερινή σύνοδο του EWG.  Σήμερα, θα γίνει ο πρώτος απολογισμός των διαβουλεύσεων που έγιναν στην Αθήνα μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για τις συντάξεις και για τα υπόλοιπα μέτωπα της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας (με έμφαση στις τράπεζες, στις  ιδιωτικοποιήσεις στις παρεμβάσεις στις αγορές αλλά και στο δημόσιο).

Αντίδραση των αγορών

Σήμερα αναμένεται να φανεί αν θα τοποθετηθεί και το ΔΝΤ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του εκπροσώπου του. Η θέση του ΔΝΤ (που θα δημοσιεύσει την έκθεσή του στην αρχή του 2019) έχει ειδική σημασία για τις αγορές.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com