Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Με στόχο μείωση των NPEs στο 20% τα νέα τριετή πλάνα των τραπεζών

Στόχοι και εργαλεία για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων, αλλαγές στο νόμο του ΤΧΣ για τα κριτήρια επιλογής των μη εκτελεστικών μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών και δάνεια με εγγυήσεις του Δημοσίου, συζητήθηκαν χθες μεταξύ "θεσμών" και τραπεζιτών, στην πρώτη μεταμνημονιακή τους συνάντηση. 



Οι τραπεζικές μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των NPLs είχαν συζητηθεί και νωρίτερα μεταξύ τεχνικών κλιμακίων κυβέρνησης και "θεσμών", ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε η συζήτησή τους και σε πολιτικό επίπεδο. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι τραπεζίτες ανέφεραν χθες στους "θεσμούς" ότι το νέο τριετές πλάνο (2019 – 2021) των τραπεζών για τα "κόκκινα" δάνεια θα κινηθεί στην προοπτική της μείωσής τους στην περιοχή του 20% το 2021.

Πρόκειται για στόχο που ακούστηκε με ικανοποίηση από τους "θεσμούς", οι οποίοι ζήτησαν περισσότερα στοιχεία για το πώς προχωρούν τα "εργαλεία" που υιοθετήθηκαν με τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των NPLs.

Όπως ανέφεραν καταρχάς οι τραπεζίτες, είναι πολύ θετικό το ότι το Δημόσιο είναι πλέον πολύ καλά οργανωμένο ώστε να μπορέσει να μειώσει τις μη εξυπηρετούμενες οφειλές, ακολουθώντας μάλιστα πολιτικές "κουρέματος" βασισμένες στο εργαλείο – αυτόματο κόφτη οφειλών που δημιούργησαν οι τράπεζες σε συνεργασία με την PWC.

Οι τραπεζίτες ανέφεραν ότι κυρίως όσοι έχουν χρέη και προς το Δημόσιο, είναι αυτοί που στρέφονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ωστόσο, το εργαλείο αυτό δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, με τις τράπεζες να ευελπιστούν σε αναζωογόνηση του μηχανισμού μετά τις πρόσφατες τροποποιήσεις στο νόμο.

Μεγαλύτερες είναι οι προσδοκίες από τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη όπου κρύβεται μεγάλη μερίδα στρατηγικών κακοπληρωτών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναφέρθηκε πως οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές για το ότι θα καταστήσουν εφικτή τη μείωση των δανείων, ύψους 17 δισ. ευρώ, που βρίσκονται στην "ομπρέλα" του νόμου, κατά 15% - 20%. Όπως εκτίμησαν οι τραπεζίτες, μέσω των αλλαγών στο πλαίσιο του ν. Κατσέλη, οι τράπεζες θα μπορούσαν να ανακτήσουν οφειλές 2,5 – 3 δισ. ευρώ την επόμενη διετία.

Στο μέτωπο των πλειστηριασμών, τέλος, οι τραπεζίτες τόνισαν πως οι πλειστηριασμοί έχουν σταθεροποιηθεί σε πάνω από 2.000 μηνιαίως. Ωστόσο, όπως είπαν, το "μήνυμα" δεν έχει περάσει ακόμη στην επαρχία, κάτι που αναμένεται μέσα στο προσεχές εξάμηνο με την εξάπλωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στην περιφέρεια. Οι "θεσμοί" άσκησαν στους εκπροσώπους των τραπεζών ακόμη μεγαλύτερη πίεση για ενίσχυση των πλειστηριασμών.

Σε επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι τραπεζίτες έθεσαν και το θέμα των δανείων με εγγυήσεις του Δημοσίου. Πρόκειται για δάνεια 5 – 6 δις. ευρώ που έχουν οι τράπεζες και είχαν χορηγηθεί  κυρίως σε πυρόπληκτους, στα οποία (υπολογίζεται στα 2/3 αυτών) το Δημόσιο αρνείται να καταβάλλει τις εγγυήσεις.

Αξιοσημείωτο ήταν ότι οι "θεσμοί" έφεραν οι ίδιοι προς συζήτηση το θέμα της σύνθεσης των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών. Συγκεκριμένα έκαναν λόγο για αλλαγές στο νόμο του ΤΧΣ που ορίζει τα κριτήρια επιλογής των μη εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου των τραπεζών, αναγνωρίζοντας ότι είναι περιοριστικά. Επεσήμαναν, ωστόσο, ότι τυχόν διεύρυνση των κριτηρίων αυτών θα πρέπει να δίνει προσοχή στο να μην δημιουργείται σύγκρουση συμφερόντων (conflict of interest). Κάτι τέτοιο στην πράξη θα συμβαίνει μεταξύ επιχειρηματιών και τραπεζών λόγω της δανειακής σχέσης που αναπτύσσεται. Επομένως, η όποια διεύρυνση των κριτηρίων του νόμου ώστε αυτός να περιλαμβάνει και στελέχη από τον επιχειρηματικό κόσμο για τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου μιας τράπεζας, μάλλον απορρίπτεται εμμέσως από τους "θεσμούς", αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο μόνο για νομικούς, στελέχη ελεγκτικών οίκων ή πανεπιστημιακούς. 
 
website counter
friend finderplentyoffish.com