Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Tο σχέδιο του ΕΟΠΥΥ για μείωση των χρεών

Ιδιαίτερα ισχυρή αποδεικνύεται η συμβολή του εξορθολογισμού των δαπανών του ΕΟΠΥΥ στην προσπάθεια της μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες παρόχους την τελευταία τριετία. Σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης που εξέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον Δεκέμβριο του 2015 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες του ΕΟΠΥΥ ξεπερνούσαν το 1,7 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης προς προμηθευτές ήταν 4,7 δισ. ευρώ. 



Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ δηλαδή αποτελούσαν περί το 36% του συνόλου, ενώ σήμερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία του Ιουνίου, σε σύνολο συνολικών οφειλών 2 δισ. ευρώ αποτελούν μόλις το 14%, δηλαδή 281 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι στις αρχικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού δεν συμπεριλαμβάνονταν οι οφειλές προς τρίτες χώρες ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ. Ήταν οφειλές για νοσηλείες Ελλήνων πολιτών σε παρόχους υγείας στο εξωτερικό.

Αυτές οι οφειλές συμπεριελήφθησαν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς ιδιώτες για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2016, διαμορφώνοντας το ύψος των ληξιπροθέσμων αναλογικά στο τέλος του 2015 σε περίπου 1,9 δισ. ευρώ.

Έναν χρόνο μετά (τέλος του 2016), οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς ιδιώτες έπεσαν κάτω από το 1,3 δισ. ευρώ, δηλαδή παρουσίασαν μείωση της τάξης του 30% (συμπεριλαμβάνοντας πλέον τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τρίτες χώρες, οι οποίες ανέρχονταν σε περίπου 150 εκατ. ευρώ την περίοδο εκείνη). Αντίστοιχα, στο τέλος του 2017 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς ιδιώτες παρουσίασαν περαιτέρω μείωση, προσεγγίζοντας το 0,5 δισ. ευρώ, δηλαδή μείωση της τάξης του 75% περίπου σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015.

Στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2018 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς ιδιώτες μειώθηκαν περισσότερο, προσεγγίζοντας τα 280 εκατ. ευρώ, δηλαδή παρουσίασαν μείωση 85% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ στο τέλος Ιουλίου 2018 τα ληξιπρόθεσμα παρουσιάζουν περαιτέρω μείωση, προσεγγίζοντας τα 260 εκατ. ευρώ και βαίνουν επίσης μειούμενα.

Είναι γεγονός λοιπόν ότι η εντυπωσιακή μείωση των ληξιπρόθεσμων του ΕΟΠΥΥ επηρέασε σημαντικά και τη μείωση των ληξιπροθέσμων προς ιδιώτες της Γενικής Κυβέρνησης. Έτσι, τη στιγμή που η μείωση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς ιδιώτες -όπως αναφέρθηκε- φτάνει το 85%, η αντίστοιχη μείωση των χρεών της Γενικής Κυβέρνησης (πλην ΕΟΠΥΥ) δείχνει αποκλιμάκωση μόλις στο 33%. Συγκεκριμένα, η μείωση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες που επετεύχθη από τη Γενική Κυβέρνηση (πλην ΕΟΠΥΥ) είναι περίπου 1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η συνολική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες που επιτεύχθηκε από τη χώρα είναι 2.680 εκατ. ευρώ, με τον ΕΟΠΥΥ να καλύπτει τα 1.423 εκατ. ευρώ, ποσοστό περίπου 55%. Δηλαδή, πάνω από τον μισό στόχο της μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες καλύφθηκε από τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του οργανισμού, η κατακόρυφη πτώση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ είναι αποτέλεσμα των παρεμβάσεών της (όπως η νέα διαδικασία τελικής εκκαθάρισης, μητρώο ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού κ.ά.), αφού τα έσοδα από τις προβλεπόμενες πηγές, δηλαδή από ασφαλιστικές εισφορές και κρατική επιχορήγηση, ναι μεν αυξήθηκαν, όμως η αύξηση αυτή κατευθύνθηκε κυρίως στον δημόσιο τομέα, καθώς την τελευταία διετία άνω του 1,3 δισ. ευρώ εξέρρευσε από τον ΕΟΠΥΥ προς τα δημόσια νοσοκομεία, μια χρηματοδότηση που βαίνει αυξανόμενη και το 2018. Επίσης σήμερα ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει ταμειακό υπόλοιπο που μπορεί να εξασφαλίσει επάρκεια για ένα δίμηνο, ενώ εξοφλεί τους παρόχους σε διάστημα 2-3 μηνών κι έτσι δεν παράγει νέα ληξιπρόθεσμα.

Θα πρέπει ακόμη να επισημανθεί ότι οι μειώσεις των οφειλών επιτεύχθηκαν και με τη σημαντική συμβολή των ίδιων των ιδιωτών, καθώς οι προμηθευτές της υγείας αποτελούν τον μοναδικό κλάδο ο οποίος επιβαρύνεται με rebate και clawback. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν μειώνει καθόλου το ότι υπήρξε ορθότερη διαχείριση στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, που επέτρεψε και τη συνολική αποκλιμάκωση των χρεών, που σήμερα δεν ξεπερνούν τα 250-260 εκατ. ευρώ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com