Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Πώς το κράτος "πετάει" 600 εκατ./χρόνο από το λαθρεμπόριο καυσίμων

Στην Αθήνα βρίσκονται αυτές τις ημέρες στελέχη της εταιρείας Authentix μιας εκ των εταιρειών που συνεργάζονται με εταιρείες και κυβερνήσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, τα καπνά, τα φάρμακα με διάφορες μεθόδους.



 Εν προκειμένω στα καύσιμα η εταιρεία που εξαγοράστηκε από τη βρετανική blue water energy το 2017, χρησιμοποιεί μοριακούς ιχνηθέτες και έχει συνεργαστεί με 12 κυβερνήσεις, βοηθώντας με τα προγράμματα που εφάρμοσε να αντληθούν εκτατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Τα οφέλη και τα κίνητρα για την εφαρμογή ενός προγράμματος, που προβλέπεται από την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία, παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση σήμερα στη Βρετανική πρεσβεία.

Και στη διάρκεια της εκδήλωσης φάνηκαν ανάγλυφες οι παθογένειες αλλά και αρνητική αντίδραση δημόσιων φορέων απέναντι σε προγράμματα που μπορούν να φέρουν την ανατροπή στο δύσκολο εγχείρημα της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου στα καύσιμα.

Διότι όπως εξήγησε πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ που παρευρέθη στην εκδήλωση, είναι η δεύτερη φορά που έρχεται η συγκεκριμένη εταιρεία με πρόταση προς το ελληνικό Δημόσιο. Το 2012 είχε γίνει και πάλι παρόμοια πρόταση και μάλιστα προχώρησε η τροποποίηση της νομοθεσίας, η αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα, η μελέτη του χωροταξικού που διαπίστωσε ότι χρειάζονται καθημερινά έλεγχοι από 24 συνεργία σε όλη την Ελλάδα κλπ. Τότε μάλιστα ενώ υποτίθεται ότι στην Ελλάδα βρισκόταν σε προηγμένο στάδιο συζητήσεων, η υπόθεση κόλλησε στο Γενικό Χημείο του Κράτους, το οποίο ζήτησε από την Authentix τη μοριακή σύνθεση του ιχνηθέτη, δηλαδή ουσιαστικά ζήτησε από την εταιρεία να της παραδώσει την εμπορική της περιουσία.

Την ίδια εποχή το 2012 ξεκίνησε η συζήτηση για την εγκατάσταση μοριακών ιχνηθετών στη Σερβία. 6 χρόνια μετά στην Ελλάδα δεν έχει γίνει τίποτα ενώ στη Σερβία ήδη το σύστημα έχει εγκατασταθεί και έχει αποδώσει τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του αύξηση 150 εκ. ευρώ των εσόδων από φόρους στα καύσιμα και την ίδια στιγμή έφερε σημαντική μείωση στις εισαγωγές φθηνού μαζούτ που προφανώς χρησιμοποιείτο για προσμείξεις στο λαθρεμπόριο. Και όχι μόνο αυτό αλλά και η δραστηριότητα σε τζίρο των εταιρειών και των πρατηρίων καυσίμων, σε μια αγορά με φθίνουσα κατανάλωση, έφερε αύξηση κατά 11% στις πωλήσεις του κλάδου στη Σερβία.

Τα οφέλη είναι προφανή και δεν περιορίζονται μόνο στα έσοδα από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ανέφερε ο Γιάννος Μιχόπουλος managing director του τομέα πετρελαίου και αερίου της Authentix στην Ευρώπη. Σύφμωνα με τον ίδιο εκτιμάται ότι μπορούν να δημιουργηθούν 500 έως 1000 θέσεις εργασίας σε κλάδους τεχνικά εξειδικευμένους με υψηλή κατάρτιση, ενώ η απόσβεση του κόστους γίνεται πολύ γρήγορα και είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ η απόδοση της επένδυσης ξεπέρασε το 750%. Το κόστος, πρόσθεσε ο ίδιος  μεταφράζεται σε τρίτο δεκαδικό ψηφίο/ ανά λίτρο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com