Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

"Συνωστισμός" για τη διαχείριση των ακινήτων των τραπεζών

Πωλήσεις τεσσάρων με έξι νέων "πακέτων" εξασφαλισμένων δανείων από τις τράπεζες, αναμένουν τα funds εντός των προσεχών δύο τετραμήνων.



 Όπως αναμένεται, λόγω των ακινήτων που θα φέρουν ως εξασφαλίσεις τα χαρτοφυλάκια NPLs που θα βγουν προσεχώς προς πώληση, θα υπάρξει έντονη εισροή κεφαλαίων από ξένους επενδυτές,  γεγονός καθοριστικό για την ανάπτυξη της χώρας. Βεβαίως, η δημιουργία υπερπροσφοράς στην αγορά αναμένεται να πιέσει τις τιμές των ακινήτων προς τα κάτω, κάτι για το οποίο οι επενδυτές είναι προετοιμασμένοι.

Μετά το Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς που ήταν το πρώτο χαρτοφυλάκο NPLs με εξασφαλίσεις σε ακίνητα, το Jupiter της Alpha Bank που ακολούθησε και για το οποίο αναμένεται η ανακοίνωση του υπερθεματιστή και το "πακέτο" ακινήτων Pixel 1 της Eurobank που βρίσκεται στην τελική ευθεία, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στη διαχείριση των ακινήτων από τους αγοραστές των NPLs. To θέμα αναδείχθηκε την περασμένη εβδομάδα, στη διάρκεια του διήμερου European Investment Summit 2018 με θέμα τα NPLs σε Ελλάδα και Κύπρο. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με τη συμμετοχή όλων των μεγάλων ονομάτων από τον χώρο των εταιρειών διαχείρισης NPLs, των εταιρειών real estate asset management και των νομικών οίκων. 

Κοινή διαπίστωση των συμμετεχόντων ήταν ότι οι εγχώριες τράπεζες φαίνονται διατεθειμένες να αναθέτουν πλήρως σε εξωτερικούς συνεργάτες, που διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία και είναι σε θέση να ανταποκριθούν επαρκώς στους άμεσους χρόνους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που ζήτησε o SSM, τις διαδικασίες ομαδοποίησης (Bundle Proposals) και μαζικής ρευστοποίησης ακινήτων (Βulk Sales), καθώς και τη νομιμοποίηση αυτών ώστε να καταστούν κατάλληλα προς μεταβίβαση.

Όπως αναφέρει, ο Δρ. Γεώργιος Μούντης, Managing Partner της Delfi Partners & Company, εταιρείας Real Estate Asset Management που συμμετείχε στο συνέδριο, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες την τελευταία περίοδο δραστηριοποιήθηκαν πιο έντονα στο κομμάτι της διαχείρισης των ακινήτων τους, ένα μεγάλο μέρος των χαρτοφυλακίων τους βαρύνεται από "ακατάλληλα" ακίνητα, αδύνατα προς μεταβίβαση και ως εκ τούτου απαξιωμένα. Ζητούμενο είναι να απεμπλακούν τα αρμόδια τμήματα των τραπεζών από χρονοβόρες και δαιδαλώδεις διαδικασίες.

Κύριο χαρακτηριστικό των χαρτοφυλακίων των τραπεζών είναι η μικρής εμβέλειας εμπορική αξία των ακινήτων (μεσοσταθμικά 100.000 ευρώ), γεγονός που δυσχεραίνει την ομαλή και άμεση προώθησή τους σε μεγάλα επενδυτικά ταμεία και θεσμικούς επενδυτές, απαιτώντας ειδικούς χειρισμούς.

Όπως επισημάνθηκε από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο, ο χαρακτήρας και το προφίλ των REO χαρτοφυλακίων απαιτούν μεθοδευμένες κινήσεις και στοχευμένες στρατηγικές. Μεγάλη πρόκληση αποτελεί, για την ελληνική πραγματικότητα, η διαχείριση των ακινήτων σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους, λόγω του "αργοκίνητου" νομικού πλαισίου για τη νομιμοποίηση των ακινήτων ως προαπαιτούμενο για τη μεταβίβασή τους. Πρόκληση παραμένει και το να ρευστοποιηθούν και εκείνα τα ακίνητα μικρότερης εμπορικής αξίας (60.000 – 150.000 ευρώ) σε δευτερεύουσες γεωγραφικές περιοχές ανά την επικράτεια.

Όπως επισημάνθηκε από τους συμμετέχοντες, η ελληνική κτηματαγορά εμφανίζει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, προσελκύοντας τόσο επενδυτικά ταμεία του εξωτερικού τα οποία ενδιαφέρονται για την απόκτηση οικιστικών και εμπορικών ακινήτων "prime & income producing" στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες σε τουριστικές περιοχές, όσο και υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων επενδυτές (HNWI). Οι τελευταίοι, μέσω στοχευμένων επενδύσεων και διασποράς κεφαλαίου, κυρίως σε μικρά οικιστικά ακίνητα σε αστικά κέντρα για σκοπούς βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, επωφελούνται από ευνοϊκές αποδόσεις (παρά την υψηλή φορολόγηση) ενώ παράλληλα απολαμβάνουν τα οφέλη της "χρυσής βίζα".

Πρόκειται κυρίως για εύπορους Kινέζους, Ρώσους και Τούρκους και ακολούθως υπηκόους της Μέσης Ανατολής. Όπως αναφέρθηκε, οι περιοχές που προτιμώνται για τέτοιου είδους επενδύσεις είναι η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Παλλήνη αλλά και ο Πολύγυρος στη βόρεια Ελλάδα.

Το πρόγραμμα "Χρυσή Βίζα" ενίσχυσε ουσιαστικά την πώληση ακινήτων, όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Μέχρι το τέλος του γ΄ τριμήνου 2018 δόθηκαν περί τις 3.400 άδειες παραμονής και περισσότερες από 8.800 σε συγγενείς των αγοραστών.

Τέλος, όπως επεσήμαναν οι συμμετέχοντες στο συνέδριο, οι τιμές των ακίνητων έχουν σταθεροποιηθεί, ενώ παράλληλα φαίνεται πως υπάρχει μια οριακή αύξηση, συνακόλουθο της βελτίωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος της χώρας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com