Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Τα τρία σενάρια για την επόμενη μέρα των τραπεζών

Οι αυξημένες πιέσεις στις τιμές των τραπεζικών μετοχών έχουν δικαιολογημένα αυξήσει την ανησυχία τόσο στον τραπεζικό χώρο όσο και στην Κυβέρνηση. 



Πολύ περισσότερο που στο ορατό μέλλον δεν διαφαίνεται η δυνατότητα ανάδυσης παραγόντων και καταστάσεων που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την τρέχουσα εικόνα.

Από την πλευρά της ΤτΕ, αρμόδιος παράγοντας με τον οποίο επικοινώνησε το Capital.gr, διαβεβαιώνει ότι "οι τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα” και ότι οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές οφείλονται στο ότι "κυριαρχούν στην αγορά κερδοσκόποι και "σορτάκηδες”...”. 

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται αρμοδίως, οι ελληνικές τράπεζες "είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και μέχρι τα μέσα του 2020 που θα πρέπει να ελεγχθεί ο βαθμός υλοποίησης των στόχων με τους οποίους έχουν δεσμευθεί δεν υπάρχει θέμα κεφαλαίων...”.

Βέβαια το καθησυχαστικό κλίμα που εκπέμπεται από πλευράς των αρμόδιων αρχών, δεν συμβαδίζει με το κλίμα που διαμορφώνει η ασφυκτική πίεση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το πλαίσιο των εκτιμήσεων που έχουν διαμορφωθεί πάντως οδηγεί σε τρία εναλλακτικά σενάρια όσον αφορά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα:

* Καμία παρέμβαση και επιμονή στον ήδη δρομολογημένο σχεδιασμό που αφορά στην "εκκαθάριση” των ισολογισμών των τραπεζών χωρίς καμία παρέκκλιση, με τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και εκκαθάριση "κόκκινων δανείων” με τα ήδη συμφωνημένα με τον SSM χρονοδιαγράμματα.

* Συνέχιση της υλοποίησης των ήδη συμφωνηθέντων στόχων, αλλά με τη "γνώση” ότι δεν μπορούν υπό τις παρούσες συνθήκες να επιτευχθούν όπως έχουν σχεδιασθεί. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να δρομολογηθεί παράλληλα ένας σχεδιασμός παρεμβάσεων στον ορατό ορίζοντα, που να μπορεί να "υποδεχθεί” και να απορροφήσει τα αποτελέσματα που θα έχουν υπάρχει για τον επόμενο έναν – ενάμιση χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η προετοιμασία νέων φορέων (Bad Bank, κ.α.) και εργαλείων ("εγγυήσεων” δημοσίου για την έμμεση κεφαλαιακή τους στήριξη). 

* Άμεσο επαναπροσδιορισμό των στοχεύσεων σε ένα χρονικό διάστημα υπερδιπλάσιο αυτού που έχει συμφωνηθεί ώστε να γίνει περισσότερο "ομαλά” η εκκαθάριση των προβληματικών χαρτοφυλακίων. Το μειονέκτημα βέβαια μιας τέτοιας εναλλακτικής είναι ότι επιμηκύνεται το χρονικό διάστημα που η οικονομική πορεία της χώρας θα πρέπει να εξελιχθεί χωρίς την ουσιαστική στήριξη του τραπεζικού συστήματος...

Σε κάθε περίπτωση πάντως όποιο εκ των σεναρίων αυτών και αν υλοποιηθεί είναι προφανές ότι οι δυνατότητές του θα επηρεάζονται από τις δυσκολίες αναχρηματοδότησης της οικονομίας της χώρας από τις αγορές, που επιδεινώνονται στο περιβάλλον των  ισχυρών αναταράξεων στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα από τα αυξανόμενα προβλήματα στην γειτονική Ιταλία. Ήδη το spread μεταξύ των αποδόσεων των ελληνικών και Ιταλικών ομολόγων έχει πέσει κάτω από την μία μονάδα (100 bp) και η διολίσθηση συνεχίζεται με απρόβλεπτη τη συνέχεια...
 
website counter
friend finderplentyoffish.com