Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Νέα "σάρωση" από δανειστές για συντάξεις, αντίμετρα και προαπαιτούμενα

Μετά την "αποκάλυψη" των θέσεων των δανειστών στο EWG της προηγούμενης εβδομάδας και των διαφωνιών που συνεχίζουν να υπάρχουν και στο "εσωτερικό" τους, ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξενικά για συντάξεις, παροχές, μέρισμα και επίδομα θέρμανσης. 



Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν τόσο εξ αποστάσεως (με τις Βρυξέλλες να περιμένουν να "πακέτα" με στοιχεία από το ελληνικό οικονομικό επιτελείο που να αποδεικνύουν εισπραξιμότητα εσόδων και ταχύτερη ανάπτυξη), όσο και δια ζώσης με κάθοδο τεχνικών κλιμακίων τις επόμενες ημέρες (σ.σ. προσωρινά είχε οριστεί ως χρόνος το τέλος του μήνα).

Προς το παρόν, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, τυπικά κανένα σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ωστόσο, κάποια έχουν πολύ ισχυρότερες πιθανότητες

Θεωρείται ότι το ελληνικό "αίτημα" για τη μη περικοπή των συντάξεων, όπως περιγράφεται στο σχέδιο Προϋπολογισμού που εξετάζουν ενδελεχώς οι Βρυξέλλες, έχει πολλές πιθανότητες επίτευξης. Ωστόσο, αν συνεχιστεί να υφίσταται η "ψαλίδα" ανάμεσα στις εκτιμήσεις της Κομισιόν (που έχει αναλάβει τις διαβουλεύσεις) και αυτές του ελληνικού ΥΠΟΙΚ, απαιτείται ένας συμβιβασμός που θα έχει στο επίκεντρό του κάποια από τα "αντίμετρα".

Επιπλέον, ενώ πολλά στελέχη της Κομισιόν το τελευταίο διάστημα απορρίπτουν στις κατ' ιδίαν συζητήσεις κάθε πρόθεση για αναβολή της περικοπής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό "είναι ένα σενάριο που δεν είναι πλέον επιθυμητό ούτε από τους "θεσμούς" ούτε από την Αθήνα", άλλες πηγές των δανειστών εκφράζουν διαφορετική θέση. Θωρούν ότι μια αναβολή λύνει πολλά "τεχνικά" ζητήματα σε σχέση με τη διαδικασία έγκρισης του μέτρου αυτού από τους δανειστές.

Εκφράζονται επίσης προτάσεις για νομοθετική παρέμβαση μη περικοπής σε συνδυασμό με πλέγμα προστασίας έναντι αρνητικών δημοσιονομικών αποτελεσμάτων: δηλαδή για τη διαμόρφωση μιας συμφωνίας με ρήτρες λήψης ισοδύναμων μέτρων από την ίδια "δεξαμενή" των συντάξεων ή γενικότερα από άλλες πηγές αν υπάρξουν αποκλίσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο και είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη γενικότερη "αποτίμηση" του ελληνικού ζητήματος, αλλά και με τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Γερμανία και με το ιταλικό ζήτημα. Επιχειρείται πλέον να ληφθούν τον Νοέμβριο, χωρίς να θεωρείται κάτι τέτοιο δεδομένο.

Πάντως, η ελληνική πλευρά κάνει λόγο για μεγάλα βήματα σύγκλισης.

Τα πορίσματα και οι μεταρρυθμίσεις

Αυτό που θα λάβει χώρα τον Νοέμβριο είναι η τα 2 παράλληλα "πορίσματα" για την Ελλάδα, που σχεδιάζει να ανακοινώσει η Κομισιόν την ίδια ημέρα και θα είναι συμπληρωματικά μεταξύ τους (σ.σ. δεν αποκλείεται να ενωθούν σε ένα κείμενο):

·  Το πρώτο πόρισμα αφορά την έκθεση για το σχέδιο Προϋπολογισμού του 2019 με το "στίγμα" των προθέσεων για τις συντάξεις, το μέρισμα του 2018 και τις "παροχές" του 2019.

·  Το δεύτερο είναι η έκθεση για την Ενισχυμένη Εποπτεία. Ο λόγος για την πρώτη ανάλογη έκθεση που θα γραφτεί από τις κοινοτικές υπηρεσίες που για πρώτη φορά ενεργοποιούν τον εν λόγω μηχανισμό. Στο δημοσιονομικό του σκέλος θα "ταυτίζεται" με τη δημοσιονομική έκθεση.  Ωστόσο, θα περιλαμβάνει επιπροσθέτως και το πόρισμα για την πορεία των μετα-μνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα και πρέπει να είναι "σε τροχιά εφαρμογής" ώστε να αντισταθμίσουν "πολιτικά" την απόφαση μη περικοπής των συντάξεων, αλλά και για να κατευνάσουν τις αγορές που ανησυχούν για "πισωγυρίσματα". Θα καταγράφονται τα βήματα στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, της αγοράς ενάργειας, του εξωδικαστικού και των "κόκκινων" δανείων, στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, στις αγορές προϊόντων.

Παράλληλα τα στοιχεία που στέλνει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες θα "δείξουν" αν διασφαλίζεται με το νέο μείγμα ταχύτερη ανάπτυξη, αλλά και αν τα πλεονάσματα είναι διατηρήσιμα. Αν δηλαδή ικανοποιούνται οι 2 όροι που έθεσε την προηγούμενη Παρασκευή κοινοτικός αξιωματούχος.

Η Κομισιόν, τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, θα παρουσιάσει ένα "δείγμα" της θέσης της με τις Φθινοπωρινές Εκτιμήσεις.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com