Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Νέος νόμος από την Ε.Ε. για ποιοτικό νερό βρύσης

Μέτρα για τη μείωση των ρύπων και την καλύτερη ποιότητα του νερού που τρέχει από τις βρύσες μας έλαβε το Ευρωκοινοβούλιο.



Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν το νέο σχέδιο νόμου που θα πρέπει να ακολουθηθεί έτσι ώστε να έχουν όλοι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο οικονομικό σε σύγκριση με το εμφιαλωμένο αλλά και ποιοτικό νερό.

Ο νόμος θα περιορίζει τα ανώτατα όρια συγκεκριμένων ρύπων για το πόσιμο νερό, όπως ο μόλυβδος (πρόκειται να μειωθεί στο μισό) και βλαβερά βακτήρια, ενώ περιορίζει τα ανώτατα όρια για ορισμένους ενδοκρινικούς διαταράκτες. Παράλληλα, καθιερώνει την παρακολούθηση των επιπέδων μικροπλαστικών, η αύξηση των οποίων προκαλεί ανησυχία.

Επιπλέον, τα κράτη/μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα έτσι ώστε να υπάρχει καθολική πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό σε πόλεις και δημόσιους χώρους, δημιουργώντας χώρους δωρεάν παροχής νερού όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό και κατ’ αναλογία. Πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν την παροχή νερού βρύσης σε εστιατόρια, κυλικεία και υπηρεσίες τροφοδοσίας, δωρεάν ή σε χαμηλή τιμή.

«Right2Water»

Σε συνέχεια της υιοθέτησης ψηφίσματος σχετικά με την πρωτοβουλία πολιτών «Right2Water», οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν το αίτημά τους ότι:

Θα πρέπει τα κράτη μέλη να επικεντρωθούν στις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων όσον αφορά την πρόσβαση στο νερό.

Θα πρέπει να εντοπίζουν τους ανθρώπους που δεν έχουν ή έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο νερό, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων και περιθωριοποιημένων ομάδων, και να αξιολογήσουν τρόπους βελτίωσης της πρόσβασής τους.

Θα πρέπει επίσης, να τους ενημερώνουν σαφώς για τον τρόπο σύνδεσης με το δίκτυο διανομής ή για εναλλακτικά μέσα προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο νερό.

Όπως ανέφερε, ο ευρωβουλευτής του κόμματος ΕΛΚ της Γαλλίας,  Michel Dantin «Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε το νερό ορίζει το μέλλον της ανθρωπότητας. Γίνεται κατανοητό ότι όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε καθαρό και καλής ποιότητας νερό και πρέπει να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο προσιτό σε όλους».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com