Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Ο Τσίπρας είπε σε Ζάεφ "συνεχίζουμε" αλλά ο Καμμένος περιφέρεται ...δικαιωμένος

Τα μαντάτα από τα Σκόπια, βρήκαν μουδιασμένη τη μισή Κυβέρνηση και την (περίπου) άλλη μισή να πανηγυρίζει στις κερκίδες για την "ήττα" Ζάεφ. 



Σε Μαξίμου και ΥΠΕΞ , διαβάζουν, ως λογικό το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος στην γείτονα χώρα ως ενδεικτικό πολιτικής ρευστότητας για το μέλλον του Ζόραν Ζάεφ και την πορεία υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Περίμεναν την τόσο χαμηλή συμμετοχή; Δεν έπεσαν από τα σύννεφα με το περίπου 35% όσων δήλωσαν "παρών" αλλά είχαν προσδοκίες για μεγαλύτερο ποσοστό, που θα επέτρεπε στον κ. Ζάεφ έχοντας υπερβεί το ...ψυχολογικό όριο του 40% να είναι σε θέση να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά και το συντριπτικό ποσοστό του "ναι" που έβγαλε η κάλπη.

Τούτο δεν κατέστη δυνατό και η Αθήνα παρακολουθεί με προβληματισμό της εξελίξεις μεν, στηρίζει ανυπερθέτως ωστόσο τις πρωτοβουλίες του Ζόραν Ζάεφ για επικράτηση - σε κοινοβουλευτικό επίπεδο πλέον- των δυνάμεων που επιθυμούν την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το μήνυμα αυτό έστειλε ξεκάθαρα στον ομόλογό του της πΓΔΜ ο έλληνας πρωθυπουργός, τηλεφωνώντας του λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος και τις δηλώσεις του κ. Ζάεφ στις οποίες αποτυπωνόταν η πρόθεσή του να μην οδηγήσει την χώρα σε εκλογές αλλά να δώσει κοινοβουλευτική μάχη ( καθόλου εύκολη πάντως) για να περάσει τη Συμφωνία.

Σύμφωνα μάλιστα με την κυβερνητική διαρροή, η διατύπωση που διάλεξε ο Α. Τσίπρας για να απευθυνθεί στον ομόλογό του της Fyrom ήταν αναμφισβήτητα αποκαλυπτική της επιθυμίας του για υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών:

"ο έλληνας Πρωθυπουργός επαίνεσε τον κ. Ζάεφ για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητά του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας", ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, ανακοινώνοντας την επικοινωνία Τσίπρα- Ζάεφ.

Κοτζιάς: Παραμένουμε δεσμευμένοι στη Συμφωνία

Η πρώτη επίσημη αντίδραση από την ελληνική Κυβέρνηση ήρθε από το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ, καταρχήν δηλώνει την πρόθεση της Κυβέρνησης να παραμείνει "δεσμευμένη" στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Με προσεκτικές διατυπώσεις ώστε να μην κατηγορηθεί για ανάμειξη στα εσωτερικά των γειτόνων, ο κ. Κοτζιάς, επιχειρεί να αναβαθμίσει την επικράτηση του "ναι" στο δημοψήφισμα αποδίδοντας το τεράστιο ποσοστό αποχής στο" κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

Από την ελληνική Κυβέρνηση διαμηνύεται ότι οι δημόσιες εκφράσεις, παρεμβάσεις και τοποθετήσεις αξιωματούχων πρέπει να είναι ιδιαζόντως προσεκτικές αφού στόχος είναι η στήριξη του Ζόραν Ζάεφ για την εφαρμογή της Συμφωνίας.

Κοινώς, θα αποφύγουν δημόσια "αναγνώσεις" ( τις οποίες διατηρούν ωστόσο) πως η μεγάλη αποχή των Πολιτών της πΓΔΜ από το δημοψήφισμα είναι ενδεικτική του πόσο θετική είναι η συμφωνία για την Ελλάδα σε αντίθεση με την αντιπολίτευση που την βλέπει εθνικά επιζήμια.

Προς ώρας όμως, το βλέμμα είναι στραμμένο στον Ζάεφ και οι ερμηνείες υποτάσσονται στην ανάγκη της στήριξής του.

Όπερ σημαίνει ότι προβλέψεις, διατυπώσεις, αποτίμηση και λοιπά "δαιμόνια" για το τι τρέχει στη γείτονα, θα διατυπώνονται από την κυβέρνηση με ιδιαίτερη φειδώ και περίσκεψη.

Εξάλλου, εξαρχής, ένας από τους στόχους της σε σχέση με τον διεθνή παράγοντα ήταν να μη μείνει στο χέρι με τον μουντζούρη τυχόν ναυαγίου.

Στο δικό του ...σκοπό ο Καμμένος

Από την άλλη μεριά, ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Τσίπρα, συνεχίζει στο δικό του τέμπο "πανηγυρίζοντας" για το φιάσκο του Δημοψηφίσματος Ζάεφ, μιλώντας για "άκυρο" Δημοψήφισμα και κάνοντας όνειρα για εν συνόλω ακύρωση της Συμφωνίας.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μάλιστα, δεν κρατήθηκε και αντέδρασε πρώτος στο άκουσμα των αποτελεσμάτων , περιφέροντας την ασυνάρτητη στάση που έχει τηρήσει έως και σήμερα ως τρόπαιο... δικαίωσης.

"Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδόρησαν τώρα με αυτή τη συμμετοχή βάσει του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε τη συμφωνία", έγραψε στο twitter, καταλήγοντας σε νέα πολιτική ασυναρτησία:  Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση"!

Τα επίχειρα... για τον κυβερνητικό συνασπισμό

Εάν ο Ζόραν Ζάεφ δεν κερδίσει τη μάχη του κοινοβουλίου και οδηγήσει την χώρα του σε εκλογές, ως είπε ότι θα πράξει, η συμφωνία - στην καλύτερη περίπτωση- απλώς θα βγει εκτός χρονοδιαγράμματος για 2-3 μήνες.

Τούτο σημαίνει πρακτικά ότι εάν και εφόσον το επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση και οι Τσίπρας- Καμμένος θα έχουν τον χρόνο να καθυστερήσουν το προαναγγελθέν διαζύγιό τους.

Παραλλήλως πάντως, αυτό ίσως και να σημάνει ότι θα αλλάξουν και οι εκλογικοί σχεδιασμοί του κ. Τσίπρα εάν πόνταρε σε εθνικές εκλογές τον Μάιο.

Εφόσον παραμένει "δεσμευμένος" όπως είπε στον Ζάεφ στην ολοκλήρωση της υλοποίησής της και δεν σκοπεύει - επίσης όπως έχει πει επανειλημμένως- να πετάξει την "καυτή" πατάτα στον Κ. Μητσοτάκη, τότε ουδόλως απίθανο είναι να οδηγηθεί σε εκλογές αργότερα, προς την εκπνοή δηλαδή του συνταγματικού βίου της Κυβέρνησης.

Στο ρευστό αυτό τοπίο παραμένει σταθερή η θέση της Ν.Δ την οποία επανέλαβε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και χθες: "Η ΝΔ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην ισχύσει η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com