Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Κινεζικά σχέδια για δορυφόρο φωτισμού-«τεχνητό φεγγάρι» στο Τσενγκντού

Σχέδια για έναν δορυφόρο φωτισμού-«τεχνητό φεγγάρι» στην πόλη του Τσενγκντού, στη νοτιοδυτική Κίνα, το 2020, αποκάλυψε ο Γου Τσουνφένγκ, πρόεδρος του Chengdu Aerospace Science and Technology Microelectronics System Research Institute.



Όπως αναφέρει η κινεζική εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία», επίσημο όργανο του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας, ο Γου έκανε τα σχόλια αυτά σε εκδήλωση σχετικά με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, στο Τσενγκντού στις 10 Οκτωβρίου. Ο εν λόγω φωτιστικός δορυφόρος προορίζεται να «συμπληρώνει» το φως του φεγγαριού το βράδυ, ωστόσο η φωτεινότητά του θα είναι οκταπλάσια, αντικαθιστώντας έτσι τα φώτα στους δρόμους. Θα είναι σε θέση να φωτίζει μια περιοχή διαμέτρου 10-80 χιλιομέτρων, με δυνατότητες ελέγχου της εμβέλειας αυτής με ακρίβεια μερικών δεκάδων μέτρων.

Η ιδέα για το «τεχνητό φεγγάρι», σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα, προέκυψε από έναν Γάλλο καλλιτέχνη, ο οποίος φαντάστηκε ένα «περιδέραιο» καθρεφτών πάνω από τη Γη, που θα μπορούσαν να αντανακλούν φως στους δρόμους του Παρισιού όλον τον χρόνο. Σύμφωνα με τον Γου, οι δοκιμές του δορυφόρου είχαν αρχίσει εδώ και χρόνια και πλέον η τεχνολογία έχει «ωριμάσει», ενώ έχουν υπάρξει διαβεβαιώσεις πως το φως του δορυφόρου θα είναι παρόμοιο με το φυσικό φως κατά το σούρουπο, έτσι ώστε να μην επηρεαστούν οι ρουτίνες των ζώων της περιοχής.

Όπως σημειώνει ο Guardian, δεν είναι ξεκάθαρο εάν το σχέδιο αυτό έχει την έγκριση της πόλης ή της κινεζικής κυβέρνησης, ενώ παρόμοια σχέδια και εγχειρήματα έχουν υπάρξει και στο παρελθόν: Το 2013 τρεις μεγάλοι, ελεγχόμενοι από υπολογιστές καθρέφτες είχαν εγκατασταθεί σε βουνό πάνω από τη νορβηγική πόλη Ρουκάν, για να ακολουθούν την κίνηση του ήλιου και να αντανακλούν τις ακτίνες του στην πόλη, ενώ τη δεκαετία του 1990 ομάδα Ρώσων αστρονόμων και μηχανικών είχε εκτοξεύσει σε τροχιά δορυφόρο που αντανακλούσε φως του ήλιου στη Γη. Σκοπός του πειράματος «Znamya» ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσον ήταν βιώσιμος ο φωτισμός της Γης με φως αντίστοιχο πολλών πανσελήνων. Αν και το πείραμα με τον δορυφόρο Znamya 2 αποδείχτηκε επιτυχές επί της αρχής, μια δεύτερη προσπάθεια, με τον δορυφόρο Znamya 2.5, κατέληξε σε αποτυχία, οδηγώντας το εγχείρημα σε ακύρωση.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com