Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

ΥΠΟΙΚ: Ταμεία, Νοσοκομεία, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ πληρώθηκαν αλλά... δεν πλήρωσαν τους ιδιώτες

Μέσα στον Αύγουστο έλαβαν 923 εκατ. ευρώ από τα κρατικά διαθέσιμα (σ.σ. δηλαδή την δόση του ESM) οι φορείς του "ευρύτερου" δημοσίου, αλλά και οι αρμόδιοι για τις επιστροφές φόρων και την πληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Ωστόσο, οι εν λόγω φορείς με την σειρά τους δεν πλήρωσαν τους ιδιώτες.



Οι πληρωμές του Αυγούστου ήταν μόλις 185,4 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια  737,2 εκατ. ευρώ που θα μπορούσαν να τονώσουν την αγορά, τους προμηθευτές, τους συμβασιούχους, όσους περιμένουν επιστροφές φόρων οι συντάξεις έμειναν στο "ράφι".

Τα στοιχεία για τις Ενισχύσεις Πιστώσεων / Επιχορηγήσεις - Πληρωμές Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων Γενικής Κυβέρνησης Αυγούστου 2018 που έδωσε το ΥΠΟΙΚ στη δημοσιότητα "συμπληρώνουν" την προ ημερών ανακοίνωσή του για το ύψος των οφειλών τον Αύγουστο: αυξήθηκε ταχύτατα ξεπερνώντας τα "φράγμα" των 3 δισ. ευρώ.

Τα νέα αυτά δεδομένα αποδεικνύουν  όμως ότι τα λεφτά έχουν διατεθεί. Και "φωτογραφίζουν" τους φορείς που συντηρούν το πρόβλημα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ:

Α. Σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, το υπόλοιπο ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ήταν 1,974 δις ευρώ, οι ενισχύσεις πιστώσεων έφτασαν σε 482,6 εκατ. ευρώ και οι  πληρωμές μόνο σε 37,3 εκατ. ευρώ. Ανά κατηγορία, 

* Στους ΟΤΑ το υπόλοιπο ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων  έφτασε τον Αύγουστο 255 εκατ. ευρώ, οι  επιχορηγήσεις από το "κράτος"  στα 80,8 εκατ. ευρώ και οι  πληρωμές μόλις στα  7,4 εκατ. ευρώ.
* Στα Νοσοκομεία με υπόλοιπο ληξ.υποχρ. 396 εκατ. ευρώ οι επιχορηγήσεις ήταν 86,9 εκατ. ευρώ και οι  πληρωμές μόνο 0,6 εκατ. ευρώ.
* Στους  Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης με  υπόλοιπο ληξ.υποχρ.  876  εκατ. ευρώ οι επιχορηγήσεις ήταν  214 εκατ. ευρώ και οι  πληρωμές 27,4 εκατ. ευρώ.
* Στις ΔΕΚΟ με  υπόλοιπο ληξ.υποχρ.  317 εκατ. ευρώ οι  επιχορηγήσεις ήταν  100,9 εκατ. ευρώ και οι  πληρωμές  1,7

Β. Το υπόλοιπο εκκρεμών επιστροφών φόρων ανήλθε σε  1,062 δις ευρώ, οι χρηματοδοτήσεις σε 350 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο και σε 240 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο και οι  πληρωμές  σε 81,9 εκατ. ευρώ.

Γ. Στο πεδίο των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης δεν αναφέρεται το ύψος των οφειλών. Οι  χρηματοδοτήσεις ήταν 200 εκατ. ευρώ και οι  πληρωμές μόνο 66,2 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα δεν θα λυθεί σύντομα. Στο προσχέδιο Προϋπολογισμού που κατατέθηκε την προηγούμενη Δευτέρα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι πλέον είναι αδύνατο να μηδενιστούν τα κρατικά "φέσια" προς ιδιώτες έως το τέλος του 2018 (όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση στους δανειστές στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης).

Ο λόγος για μία δέσμευση/ορόσημο η οποία είχε λάβει συνεχείς χρονικές παρατάσεις, αφού αρχικός στόχος ήταν ο μηδενισμός των οφειλών εντός του 2017…

Όπως αναφέρεται στο σχετικό κεφάλαιο του Προσχεδίου Προϋπολογισμού, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους, αλλά και η εκκαθάριση και αποπληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφής φόρων και συνταξιοδότησης, δεν θα λήξει εντός του έτους. Ωστόσο, όλα τα λεφτά του ESM "κεντρικά", έχουν διατεθεί στους φορείς, που πρέπει τώρα να "νοικοκυρέψουν" τα οικονομικά τους…

 
website counter
friend finderplentyoffish.com