Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Το Facebook «κατέβασε» εκατοντάδες σελίδες και λογαριασμούς πολιτικού περιεχομένου

Εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, το Facebook ανακοίνωσε πως κατεβάζει 559 σελίδες και 251 λογαριασμούς πολιτικού περιεχομένου, που- όπως υπογραμμίζουν σε σχετικό post τους οι Ναθάνιελ Γκλάιχερ, επικεφαλής πολιτικής κυβερνοασφαλείας, και Όσκαρ Ροντρίγκεζ, Product Manager- «παραβίαζαν κατά συρροήν τους κανόνες μας σχετικά με το spam και τη συντονισμένη μη αυθεντική συμπεριφορά».



Όπως τονίζεται στην εν λόγω ανάρτηση, «ένα κοινό είδος spam είναι δημοσιεύσεις που προωθούν απατηλά προϊόντα...αλλά πολύ από το spam που βλέπουμε σήμερα είναι διαφορετικό. Αυτοί που βρίσκονται από πίσω τους δημιουργούν δίκτυα σελίδων χρησιμοποιώντας ψεύτικα accounts ή πολλαπλά accounts με τα ίδια ονόματα. Ανεβάζουν clickbait αναρτήσεις σε αυτές τις σελίδες για να οδηγήσουν τον κόσμο σε ιστοσελίδες που είναι εντελώς άσχετες με το Facebook και μοιάζουν αθώες, αλλά είναι στην πραγματικότητα “φάρμες” διαφημίσεων. Οι άνθρωποι πίσω από αυτές τις δραστηριότητες επίσης ανεβάζουν τα ίδια clickbait posts σε δεκάδες γκρουπ στο Facebook, συχνά εκατοντάδες φορές σε μικρό χρονικό διάστημα, για να αυξήσουν το traffic στις σελίδες τους. Και συχνά χρησιμοποιούν fake accounts για την παραγωγή ψεύτικων likes και shares».

Όπως τονίζεται στη συνέχεια, θέματα όπως φυσικές καταστροφές ή κουτσομπολιά για celebrities ήταν δημοφιλείς τρόπου παραγωγής clickbait, ωστόσο σήμερα τα δίκτυα αυτά χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο πολιτικό περιεχόμενο που προκαλεί έντονη αίσθηση- ανεξαρτήτως πολιτικής κλίσης- για να δημιουργήσουν κοινό και να φέρουν traffic στις ιστοσελίδες τους, κερδίζοντας χρήματα για τον κάθε επισκέπτη στην ιστοσελίδα. «Και, σαν την εμπνεόμενη από την πολιτική δραστηριότητα που έχουν δει, οι “ειδήσεις” ή απόψεις που κοινοποιούν αυτοί οι λογαριασμοί, συχνά δεν διαχωρίζονται από τον κανονικό πολιτικό διάλογο. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε τη “συμπεριφορά” τους- όπως το αν χρησιμοποιούν ψεύτικους λογαριασμούς ή ανεβάζουν επανειλημμένα spam- αντί για το περιεχόμενό τους, όταν αποφασίζουμε ποιους λογαριασμούς, σελίδες ή γκρουπ να απομακρύνουμε» υπογραμμίζεται σχετικά.

Όπως αναφέρει ο Guardian, μεταξύ των σελίδων που επηρεάζονται βρίσκονται τα Nation in Distress, Reverb Press, Reasonable People Unite, The Resistance, Right Wing News, Snowflakes κ.α, με εκπρόσωπος του Facebook να επιβεβαιώνει πως οι σελίδες είναι μεταξύ αυτών που απομακρύνθηκαν, τονίζοντας ωστόσο πως δεν θα κυκλοφορήσει πλήρης λίστα. Αντιδράσεις υπάρχουν από διαχειριστές ιστοσελίδων, που τονίζουν πως δεν επιδίδονται σε παραπληροφόρηση ή διασπορά fake news και κατηγορούν το Facebook για λογοκρισία.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com