Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Kόκκινα δάνεια: Μαξιλάρι μέσω μηχανισμού εγγυήσεων

Τη δημιουργία ενός «μηχανισμού εγγυήσεων» για μέρος των κόκκινων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες προβλέπει πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προς την κυβέρνηση η οποία εξετάζεται σοβαρά όπως επισημαίνει αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών.



Ο μηχανισμός αυτός στην τεχνική ορολογία λέγεται «Asset Protection Scheme» και στην πραγματικότητα αφορά στη «δέσμευση» κεφαλαίων προκειμένου να λειτουργήσουν ως εγγυήσεις για κόκκινα δάνεια των τραπεζών αντίστοιχου ύψους.

Πηγή, εξεύρεσης αυτών των κεφαλαίων μπορεί είναι ακόμη και το Buffer, δηλαδή το μαξιλάρι ασφαλείας ύψους 30 δις. ευρώ που έχει σχηματιστεί για την κάλυψη του χρέους. Κυβερνητικές πηγές, δεν επιβεβαιώνουν αν θα γίνει χρήση του buffer καθώς προς το παρόν, το APS αποτελεί πρόταση.

Σε κάθε περίπτωση, ο μηχανισμός εγγυήσεων αποσκοπεί στο να καθησυχάσει τις αγορές σχετικά με την ανάγκη νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Νωρίτερα σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές εξετάζουν διάφορες εναλλακτικές.

Όπως σημείωνε το πρακτορείο, μία από τις σκέψεις είναι η δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού (SPV) για τα κόκκινα δάνεια. Πρόκειται για ένα μοντέλο που έχει ακολουθηθεί και σε άλλες πρώην μνημονιακές χώρες με τραπεζικές αδυναμίες.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com