Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Ταμεία: Νέο stock αιτήσεων με "ελλιπή δικαιολογητικά"

Ένα νέο γιγάντιο "απόθεμα" αιτήσεων τείνει να δημιουργηθεί στα ταμεία.



Ο λόγος για τις αιτήσεις για συντάξεις και γενικότερα ασφαλιστικές παροχές με "ελλιπή δικαιολογητικά". Δηλαδή, πρόκειται για αιτήσεις τις οποίες υποβάλλουν οι ασφαλισμένοι, αλλά μπαίνουν στα… συρτάρια ολοένα και περισσοτέρων αρμοδίων υπαλλήλων των ταμείων προκειμένου, να ασχοληθούν μαζί τους "αργότερα", καθώς σε αυτές δεν επισυνάπτονται όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Τι σημαίνει "αργότερα";  Σημαίνει, αφού πρώτα "τρέξουν" τις αιτήσεις οι οποίες έχουν "πλήρη φάκελο" δικαιολογητικών και, έτσι, μπορούν να διεκπεραιωθούν άμεσα. Tέτοιες "ελλιπείς'' αιτήσεις εκτιμάται ότι ανέρχονται στο 30% του συνόλου.

Έτσι, πολλοί υπάλληλοι των ταμείων επιλέγουν να "τρέχουν" υποθέσεις οι οποίες έχουν έλθει στα χέρια τους αργότερα από άλλες, μόνο και μόνο γιατί δεν απαιτούν εκ νέου επαφή με τους ασφαλισμένους και, έτσι, χρονοβόρες παρατάσεις στην διεκπεραίωση των υποθέσεων τους. Η ιεράρχηση της διεκπεραίωσης των υποθέσεων με κριτήριο την "πληρότητα" των σχετικών "φακέλων" και όχι την ημερομηνία υποβολής τους δεν οφείλεται σε κάποια τυπική ασυνέπεια  όσων υπαλλήλων επιλέγουν μία τέτοια πρακτική σε σχέση με τα καθήκοντά τους.

Οφείλεται, βασικά, στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα τα οποία έχει θέσει το Υπ. Εργασίας αλλά και οι διοικήσεις των ταμείων σε σχέση με την εκπλήρωση συγκεκριμένων στόχων για την εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων και προπαντός την έκδοση οριστικών αποφάσεων και την καταβολή συντάξεων.

Μάλιστα, το αρμόδιο Υπουργείο έχει υποσχεθεί επισήμως και μπόνους στους μισθούς των υπαλλήλων που πετυχαίνουν εγκαίρως τους προκαθαρισμένους στόχους.

Παράλληλα, κάθε μήνα, εγκρίνονται υπερωρίες για τους υπαλλήλους στα συγκεκριμένα τμήματα (έκδοσης συντάξεων), τις οποίες πληρώνονται οι υπάλληλοι, ανεξαρτήτως επίτευξης ή μη των στόχων που έχει θέσει το Υπουργείο και η υπηρεσία τους.

Ωστόσο, δεν φαίνεται ανθρωπίνως δυνατή η επίτευξη των στόχων αυτών από πλευράς υπαλλήλων, δεδομένου του γιγάντιου "αποθέματος" εκκρεμών αιτήσεων οι οποίες συγκεντρώθηκαν την περίοδο 2015-2017 αρχικά λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης και, έπειτα, λόγω της καθυστέρησης έκδοσης ερμηνευτικών εγκυκλίων για την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. 

Αφότου αντιμετωπίσθηκε το πρόβλημα της χρηματοδότησης, αλλά και της ερμηνείας των διατάξεων Κατρούγκαλου, οι υπάλληλοι "τρέχουν" και δεν…φτάνουν να πιάσουν τους "άπιαστους" στόχους του Υπουργείου.

Αποτέλεσμα είναι αφενός μία τεράστια πίεση στους υπαλλήλους υπό την "απειλή" της μη καταβολής του μπόνους (σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων) και αφετέρου νέες καθυστερήσεις στην καταβολή των συντάξεων για όσους δεν έχουν καταθέσει "πλήρη φάκελο" δικαιολογητικών, αλλά δεν ενημερώνονται για αυτό σύντομα, έτσι ώστε να λάβουν την παροχή που δικαιούνται.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com