Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Μείωση των κόκκινων δανείων κατά 55 δισ. ευρώ στη τριετία προβλέπουν τραπεζικά στελέχη

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται μπροστά σε με "θηριώδη" προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων, από 85 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στα 33 δισ. ευρώ το 2021, με βάση τις επικαιροποιημένες δεσμεύσεις που ανέλαβαν πρόσφατα στις αρμόδιες εποπτικές αρχές, γεγονός που θα οδηγήσει τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από το 45% στο 20%, ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Θεόδωρος Καλαντώνης, μιλώντας, σε συναντήσεις που είχε με τους δημοσιογράφους η διοίκηση της Εurobank στην Θεσσαλονίκη με αφορμή την διοργάνωση του Go International.



Ο κ.Καλαντώνης επισήμανε ότι η μείωση αυτή κατά 55 δις ευρώ των κόκκινων δανείων θα επιτευχθεί κατά 50% από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων, κατά 25%-30% από πλειστηριασμούς/ρευστοποιήσεις ακινήτων και κατά 20% από ρυθμίσεις δανείων.

Ο κ.Καλαντώνης επισήμανε ότι η Eurobank προβλέπει δείκτη NPE στο 17% για το 2021 και 15% για τον όμιλο, με τελικό στόχο το 2022 να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σε μονοψήφιο αριθμό. Η προσπάθεια σε επίπεδο τραπεζικού συστήματος θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά το 2022 καθώς ο μέσος όρων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ευρώπη θα κυμαίνεται σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, γύρω στο 4% με 5%.

Νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί. Ήδη μέχρι σήμερα οι τράπεζες είναι μπροστά από τους στόχους, έχουν σχέδιο και κάθε επιπλέον πρόταση που αξιολογείται από τις εποπτικές αρχές είναι ένα ακόμη μέσο στο οπλοστάσιο κατά της μάχης στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Γενικότερα, σύσσωμη η διοικητική ομάδα της Eurobank που βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη, σε συναντήσεις της που είχε με τους δημοσιογράφους, τόνισε ότι η τράπεζα έχει γυρίσει σελίδα και δίνει έμφαση στην εξυπηρέτηση των αναγκών των εξωστρεφών βιώσιμων ελληνικών επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο και να μην το χρηματοδοτήσουμε, επισήμανε χαρακτηριστικά ο Φωκίων Καραβίας, ενώ ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι τα σχέδια που χρηματοδοτούνται είναι από όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Πέρα όμως από τις χρηματοδοτήσεις για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχεδίων η Eurobank δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στην συνεργασία που αναπτύσσει με τις επιχειρήσεις- πελάτες της, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες για την υλοποίηση των στρατηγικών τους επιλογών. Παράλληλα δίνει μεγάλη έμφαση σε δράσης όπως το Go International αλλά και το Trade Alliance, την συμμαχία των 14 κορυφαίων διεθνών τραπεζών του κόσμου, με στόχο την προώθηση τους διεθνούς εμπορίου με την συμμετοχή από Ελλάδα Είμαστε η πιο διεθνής ελληνική τράπεζα, τόσο λόγω της παρουσίας που διαθέτουμε εκτός εθνικών συνόρων , αλλά και λόγω της σύνθεσης του μετοχικού μας κεφαλαίου αλλά και των δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών που αναπτύσσουμε, είπε ο Φωκίων Καραβίας, στις συναντήσεις με τους δημοσιογράφους.

Το μήνυμα είναι σαφές: Οι ελληνικής επιχειρήσεις μπορούν να ανταγωνιστούν ισάξια τις ξένες ευρωπαϊκές αλλά και διεθνείς επιχειρήσεις και εμείς είμαστε δω να τις στηρίζουμε με κάθε τρόπο, ανέφερε η διοικητική ομάδα της τράπεζας, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη της στο ανθρώπινο δυναμικό των εγχειρήσεων αυτών.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com