Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

"Κόψε-ράψε" κυβέρνησης & δανειστών στις παροχές – ψάχνουν αποδεκτή διατύπωση για τις συντάξεις

Η σιωπηρή αποδοχή από πλευράς των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης η οποία επιτεύχθηκε την προηγούμενη Πέμπτη αναφορικά με το σχέδιο Προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2019, ανοίγει το δρόμο στο ΥΠΟΙΚ ούτως ώστε να καταθέσει την προσεχή Τετάρτη στη Βουλή ένα σενάριο για τη μη περικοπή των συντάξεων και για το πακέτο παροχών του 2019 αξίας περίπου 900 εκατομμυρίων ευρώ. Η συμφωνία είναι προϊόν συμβιβασμού με ανταλλάγματα και πρόσθετες περικοπές δαπανών.



Σημείο-κλειδί στο πεδίο των περικοπών είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες η αξία της μείωσης που θα  υποστεί έμοιαζε με ασανσέρ.  Πληροφορίες έκαναν λόγο για (νέα) μείωσή του από 250 έως 500 εκατομμύρια ευρώ ώστε να κλείσει το δημοσιονομικό κενό και να βρεθεί  ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που εγκρίθηκε στην Αθήνα (το προσχέδιο Προϋπολογισμού προέβλεπε 766 εκατομμύρια ευρώ παροχές το 2019).

Σύμφωνα με πληροφορίες, μία μικρή περικοπή του ΠΔΕ συνοδευόταν και από μία μείωση στο "αντίμετρο" της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών νέων εργαζομένων (κόστους 103 εκατ. ευρώ στο προσχέδιο Προϋπολογισμού). Αντιθέτως φερόταν να αυξάνεται σημαντικά το επίδομα στέγασης.

Η οριστικοποίηση της κατανομής των ποσών δεν πιστοποιήθηκε στο EWG της Πέμπτης. Αυτό που εγκρίθηκε (με την έννοια της απουσίας ενστάσεων) ήταν το "περίγραμμα" του πακέτου. Πλέον η κατανομή οριστικοποιείται και θα καταγραφεί στον προϋπολογισμό  που θα κατατεθεί το ΥΠΟΙΚ στη Βουλή την Τετάρτη, αλλά και στις εκθέσεις που θα ανακοινώσει την ίδια μέρα η Κομισιόν αναφορικά με το δημοσιονομικό πακέτο και με την Ενισχυμένη Εποπτεία (σ.σ. που αναμένεται να περιέχει τους "αστερίσκους" των επιδόσεων της Ελλάδας στην πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγησή της).

Επίσης συζητούνται και τα περιθώρια παροχής μερίσματος για το 2018, μετά και τα στοιχεία  που δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα "τέρας" στο 10μηνο (έφτασε στα 6,5 δισ. ευρώ), δημιουργώντας την προσδοκία για  υπέρβαση στόχου κατά 2 δισ. ευρώ περίπου φέτος με προφανείς επιπτώσεις στην αγορά.

Οι συντάξεις και η διατύπωση

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, στη συμφωνία θα αναφέρεται ξεκάθαρα η μη περικοπή των συντάξεων ως μία μόνιμη απόφαση και όχι με τη μορφή της αναβολής.

Πηγές των θεσμών μιλούν για μία "οριστική εγκατάλειψη" του μέτρου αλλά δεν θέλουν αυτή να εγγραφεί ως "ακύρωση", ώστε να περάσει "μαλακά" από τα κράτη μέλη. Και αναζητούν τον κατάλληλο τρόπο περιγραφής...

 Αυτό που επιχειρείται είναι να βρεθεί ένας τρόπος παρουσίασης/λεκτικής περιγραφής της αλλαγής στάσης, ο οποίος να είναι αποδεκτός όχι μόνο από το εσωτερικό αλλά και από τους δανειστές και κυρίως από κράτη-μέλη όπως η Γερμανία, η Ολλανδία κ.λ.π. Και τούτο για να μπορέσουν να διατηρηθούν οι ευαίσθητες πολιτικές ισορροπίες εντός των κρατών-μελών που ήταν υπέρμαχοι (τα προηγούμενα χρόνια) των περικοπών στις συντάξεις.

Τα  εν λόγω κράτη προς ώρας δεν προέβαλαν ενστάσεις. Αλλά αυτό πρέπει να συνεχιστεί στους 3 επόμενους πολιτικούς σταθμούς: στη Σύνοδο του Eurogroup της Δευτέρας στο Euroworking Group της προσεχούς Πέμπτης και στη Σύνοδο του Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου (που πρέπει να δώσει και την πολιτική έγκριση στους προϋπολογισμούς των κρατών μελών).

Αυτό που επιχειρείται είναι η Ελλάδα να μείνει "εκτός ραντάρ" σε όλη αυτή την παραπάνω διαδικασία.  Άλλωστε το ενδιαφέρον θα μονοπωλείται από την κρίση στην Ιταλία και στη Βρετανία.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com