Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Σε εφαρμογή δύο προγράμματα διατροφής στα σχολεία

Πάνω από 303.200 μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συμμετέχουν συνολικά στα δύο προγράμματα διατροφής και διατροφικής αξίας που υλοποιεί το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τα υπουργεία Κοινωνικής Ασφάλισης και Αγροτικής Ανάπτυξης.



Συγκεκριμένα για δεύτερη χρονιά υλοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» το οποίο απευθύνεται συνολικά σε 153.244 μαθητές, 950 σχολείων, 63 δήμων όλης τη χώρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο αριθμός των μαθητών που συμμετέχουν φέτος παρουσιάζει αύξηση που ξεπερνά το 20%, συγκριτικά με τη σχολική περίοδο 2017-2018.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην αντιμετώπιση των αναγκών σίτισης των μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και αφετέρου στην υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στην αποτροπή φαινόμενων σχολικής διαρροής.


Τα «Σχολικά Γεύματα» παρασκευάζονται από επιλεγμένους προμηθευτές, που διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν οριστεί  και γίνεται σε συνεργασία  με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Παράλληλα σε εφαρμογή βρίσκεται και το «Πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος» στα ελληνικά σχολεία σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 16,5 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει τριετή διάρκεια, έτσι ώστε στη λήξη του να έχει αυξηθεί το μερίδιο των οπωροκηπευτικών και του γάλακτος στο διαιτολόγιο των παιδιών κατά το στάδιο της διαμόρφωσης των διατροφικών συνηθειών τους.

Έχουν επιλεγεί περίπου 800 δημοτικά σχολεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ηρακλείου Κρήτης, δηλαδή θα συμμετάσχουν περίπου 150.000 παιδιά.

Ειδικότερα, ανά σχολική χρονιά προβλέπονται:

Επτά με οκτώ διανομές φρούτων και λαχανικών. Ειδικότερα, θα διατεθούν περίπου 1.400 τόνοι φρούτων και λαχανικών (μήλα αχλάδια, πορτοκάλια, μανταρίνια, ροδάκινα/ή νεκταρίνια, βερίκοκα, τοματάκια τύπου cherry και αγγουράκια τύπου Κνωσού).
Έως 23 διανομές γάλακτος. Το γάλα είναι παστεριωμένο και θα διανεμηθεί σε μερίδα συσκευασίας των 250ml ανά μαθητή. Θα διανεμηθούν περίπου 800 τόνοι γάλακτος σε 3,4 εκατ. μερίδες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας ΕΥΖΗΝ του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, στην Ελλάδα το 84,5% των μαθητών καταναλώνουν ένα φρούτο καθημερινά και το 54,4% καταναλώνει και δεύτερο φρούτο. Το 63,8% των μαθητών καταναλώνουν μία μερίδα λαχανικά καθημερινά και μόνο το 27,2% καταναλώνουν και δεύτερη μερίδα.

Βάσει της ίδιας έρευνας, το 15% των μαθητών δεν καταναλώνουν καθόλου φρούτα και το 36% δεν καταναλώνουν καθόλου λαχανικά καθημερινά.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com