Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Τα ψιλά γράμματα της (δήθεν) μείωσης του ΕΝΦΙΑ

Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μοιάζουν εντυπωσιακά τα πρώτα στατιστικά στοιχεία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μόνο που ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.



 Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων που ωφελούνται από τη μείωση, θα διαπιστώσουν τον Αύγουστο του 2019, όταν και θα εκδοθεί το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, ότι έχουν όφελος μερικές δεκάδες ευρώ. Την ίδια ώρα, χιλιάδες άλλοι μπορεί να διαπιστώσουν ακόμη και αύξηση του φόρου, λόγω της προγραμματισμένης για το 2020 δεύτερης αύξησης των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα.

Από την επεξεργασία των στοιχείων για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ προκύπτουν τα εξής:

- οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα έχουν κάποιο όφελος από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ανέρχονται σε περίπου 5,4 εκατομμύρια, σε σύνολο περίπου 6 εκατομμυρίων. Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα - ιδιοκτήτες και όχι νομικά, διότι για την ακίνητη ιδιοκτησία των νομικών προσώπων δεν προβλέπεται καμία μείωση.

- το μέγιστο ποσό της μείωσης του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 100 ευρώ, αλλά κατά μέσο όρο κάθε ιδιοκτήτης θα έχει μια μείωση της τάξης των 50 ευρώ. Την έκπτωση των 100 ευρώ πιθανόν να μην τη λάβει και κανένας, λόγω του τρόπου με τον οποίο υπολογίζεται. Και αυτό διότι για να λάβει κάποιος τη μέγιστη έκπτωση των 100 ευρώ θα πρέπει να πληρεί δυο προϋποθέσεις. Να έχει ακίνητο αντικειμενικής αξίας έως 60.000 ευρώ και ταυτόχρονα να του προκύπτει ΕΝΦΙΑ ύψους 330 ευρώ. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με βάση τις κλίμακες υπολογισμού του φόρου.  Προσεγγίζεται μόνο σε περιπτώσεις κατοικιών 110 τετραγωνικών με περιοχές με τιμή ζώνης περίπου στα 600 ευρώ, δηλαδή σε χωριά. Στις περιοχές της λεγόμενης λαϊκής κατοικίας ο οφειλόμενος ΕΝΦΙΑ για ένα μικρό διαμέρισμα σπανίως ξεπερνά τα 250 ευρώ και έτσι ο ιδιοκτήτης θα λάβει έκπτωση της τάξης των 75 ευρώ

- ακόμη και αυτές οι μικρές μειώσεις όμως, θα ψαλιδιστούν με την δεύτερη αύξηση των αντικειμενικών αξιών που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς για το 2019. Η αύξηση προγραμματίζεται να γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο και θα υπολογιστεί με αυξημένες αντικειμενικές ο ΕΝΦΙΑ του 2019. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που έχει ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 60.000 ευρώ πληρώνει σήμερα ΕΝΦΙΑ 250 ευρώ. Με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα πληρώσει 175, δηλαδή 75 ευρώ ή 30% λιγότερα. Μόνο που με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών η αντικειμενική αξία του ακινήτου του θα αυξηθεί στα 64.000 ευρώ και έτσι η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα περιοριστεί κατά 2,8 ευρώ στα 72,2 ευρώ

-ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 150.000 έως 200.000 ευρώ, δηλαδή το κάτω επίπεδο της μεσαίας ακίνητης περιουσίας, διαθέτουν 281.000 ιδιοκτήτες. Αυτοί θα έχουν μια μέση μείωση του ΕΝΦΙΑ (χωρίς να συνυπολογιστεί η αύξηση των αντικειμενικών αξιών) της τάξης των 21 ευρώ ο καθένας!

-ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, δηλαδή οι μεσαίοι και μεγάλοι ιδιοκτήτες, ανέρχονται σε 781.000 και δεν πρόκειται να δουν ούτε ένα ευρώ μείωση στον ΕΝΦΙΑ. Αντιθέτως μπορεί να δουν και μικρές αυξήσεις, λόγω της νέας αύξησης των αντικειμενικών αξιών.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com