Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Bloomberg: Περίπλοκα τα σχέδια της Ελλάδας για τη μείωση των επισφαλών δανείων

Οι ελληνικές αρχές προχωρούν με δύο διαφορετικά σχέδια για να σώσουν τις τράπεζές τους από το πτωτικό σπιράλ, αναφέρει σε νέο του δημοσίευμα το Bloomberg.



Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, για να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η ελληνική κεντρική τράπεζα προτείνει ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV) που θα δημιουργηθεί με τις φορολογικές ελαφρύνσεις των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Με αυτά τα assets, το SPV θα μπορούσε ουσιαστικά να γίνει μια "bad bank", πουλώντας ομόλογα και εξαγοράζοντας περί τα 42 δισ. ευρώ σε επισφαλή δάνεια, αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση.

"Είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη συναλλαγή δομημένης χρηματοδότησης, διότι αναμιγνύει φορολογικά, νομικά και ρυθμιστικά προβλήματα. Είναι δύσκολο να δούμε εάν υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα να έχουμε επενδυτές", ανέφερε ο Jerome Legras, επικεφαλής έρευνας της Axiom Alternative Investments.

Μία εκ των πηγών ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να εγκρίνουν το σχέδιο αυτό και ένα παράλληλο που έκανε την εμφάνισή του τον προηγούμενη μήνα από το ΤΧΣ. Προβλέπει ένα SPV χρηματοδοτούμενο εν μέρει από κρατικά κεφάλαια και ενδεχομένως με κρατική εγγύηση. Ένα παρόμοιο σχέδιο στην Ιταλία έχει βοηθήσει τις τράπεζες να "ξεφορτωθούν" ένα σημαντικό ποσό του χρέους τους.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com