Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Der Standard: Η φτώχεια απειλεί τους Έλληνες της υπαίθρου

Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard αναφέρεται σε έρευνα του Transnational Institut από το  Άμστερνταμ, η οποία εστιάζει στη φτώχεια στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης και πιο συγκεκριμένα στην ολοένα και πιο δύσκολη πρόσβαση σε βασικά είδη μεγάλου μέρους κυρίως του ελληνικού αγροτικού πληθυσμού.



«Αυξήσεις φόρων, ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση της αγοράς. Με αυτά τα μέτρα η Ελλάδα παλεύει εδώ και χρόνια να αποφύγει τη χρεοκοπία. Μέτρα που επιβλήθηκαν από τους πιστωτές στη χώρα, η οποία από το 2008 με δυσκολία στέκεται στα πόδια της. Αυτό είχε σαρωτικές συνέπειες, όπως καταδεικνύει η έρευνα του TNI (…). Κατά συνέπεια η φτώχεια στην ύπαιθρο είναι τόσο υψηλή, που δεν εξασφαλίζεται πλέον η επαρκής πρόσβαση του πληθυσμού σε τρόφιμα. Τρόφιμα υπάρχουν μεν, ωστόσο είναι συχνά εισαγόμενα και άρα ακριβότερα για πολλούς καταναλωτές».

Η έρευνα υπογραμμίζει ότι δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, περίπου το 40% του αγροτικού πληθυσμού απειλείται από την φτώχεια. Όπως αναφέρει η μελέτη, η παροχή και πρόσβαση σε τρόφιμα έχει επιδεινωθεί ενώ η αιτία έγκειται στα μέτρα λιτότητας.

Η αυστριακή εφημερίδα σημειώνει: «Όλα αυτά σημαίνουν για ένα νοικοκυριό, σύμφωνα με τους ερευνητές, σημαντική αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες.To ποσοστό των νοικοκυριών, το οποίο δεν μπορεί να έχει κάθε δεύτερη μέρα κρέας ή ψάρι στο μενού διπλασιάστηκε μέσα στα χρόνια της κρίσης φτάνοντας το 14%, εκτιμά η μελέτη. Επίσης δεν μπορούν πλέον όλες οι οικογένειες με παιδιά να εξασφαλίσουν τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες: Ο αριθμός των νοικοκυριών με παιδιά που σε ημερήσια βάση δεν συμπεριλαμβάνουν στο οικογενειακό τραπέζι τροφές με πρωτεΐνες διπλασιάστηκε αγγίζοντας το 9% του πληθυσμού.

Η ίδια έρευνα αναφέρει επίσης ότι στις αγροτικές περιοχές η ανεργία εκτινάχθηκε μέσα σε δέκα χρόνια από το 7% στο 25%, ενώ μόνο μεταξύ 2008 και 2013 το κατά κεφαλήν εισόδημα στην ύπαιθρο μειώθηκε σχεδόν στο ένα τέταρτο. Η επισιτιστική ανασφάλεια έτσι κατά τη διάρκεια της κρίσης αυξήθηκε από το 7% που κυμαινόταν το 2008 στο 14% το 2016».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com