Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Electronic Field Book: Εξερεύνηση των πλανητών με ένα tablet

Ένα ηλεκτρονικό εργαλείο το οποίο συνδυάζει δυνατότητες εντοπισμού θέσης σε πραγματικό χρόνο, διαμοιρασμού δεδομένων, επικοινωνίας μέσω φωνής κ.α., αποτελώντας κυριολεκτικά έναν φορητό υπολογιστή tablet «για όλες τις δουλειές», ιδανικό για εξερεύνηση άλλων πλανητών, αναπτύσσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).



Το Electronic Field Book, όπως αποκαλείται, είναι μια «all-in-one» πλατφόρμα, η οποία έχει σχεδιαστεί ειδικά για να είναι εύχρηστη. «Αυτή η plug-and-play συσκευή είναι κάτι παραπάνω από ένα μέσο για να κρατάς σημειώσεις ή να κοιτάς πληροφορίες σε ένα tablet» λέει ο Λεονάρντο Τούρτσι, μηχανικός υπολογιστών που δουλεύει πάνω στο λογισμικό εδώ και περίπου έναν χρόνο.

Το Electronic Field Book μπορεί να καταγράφει κάθε βήμα μιας αποστολής και να συνδέει τα δείγματα με τοποθεσίες, καθώς και με άλλα σετ δειγμάτων. Επίσης, καταγράφεται και αποθηκεύεται κάθε αλληλεπίδραση με τους επιστήμονες που επιβλέπουν την αποστολή.

Το Field Book ενσωματώνει δεδομένα από άλλα εξωτερικά εργαλεία, όπως μικροσκόπια, κάμερες 360 μοιρών ή φασματόμετρα. Επίσης, υπάρχουν διαθέσιμοι χάρτες ιστοσελίδων, γλωσσάρι και μία «βιβλιοθήκη» ορυκτών.

Το Electronic Field Book συνδυάζει γεωλογικά χαρακτηριστικά με επικοινωνίες. «Το σχεδιάσαμε για χρήση σε απομακρυσμένες περιοχές με ελάχιστες ή ανύπαρκτες συνδέσεις» σημειώνει ο Τούρτσι. Μια αναβαθμισμένη έκδοση της συσκευής χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην αποστολή Pangaea 2018 στο Λανζαρότε της Ισπανίας, όπου ήταν δυνατή η επικοινωνία με τις επιστημονικές ομάδες, ακόμα και κατά την κάθοδο σε μια σήραγγα λάβας.

«Η ομορφιά του είναι πως μπορείς να έχεις πλήρη εικόνα των επιχειρήσεων επί του πεδίου ανά πάσα στιγμή. Η αίθουσα των επιστημόνων μπορεί να πάρει τον έλεγχο των καμερών και των οργάνων των αστροναυτών, να μοιραστεί φωνητικές σημειώσεις και κείμενα» λέει ο Ρικάρντο Ποζομπόν, ο γεωλόγος που παρείχε τις βασικές απαιτήσεις για το σύστημα.

«Οι αστροναύτες βασίζονται σε ειδικούς στο έδαφος για να τους βοηθούν, αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό: Χρειαζόμαστε εργαλεία για να μας υποστηρίζουν. Τα ηλεκτρονικά field books αποτελούν μεγάλο κομμάτι του μέλλοντος της επανδρωμένης εξερεύνησης του διαστήματος» είπε η Σαμάνθα Κριστοφορέτι, αστροναύτης της ESA.

«Οραματιζόμαστε ένα μέλλον με ένα virtual headset που θα προβάλλει τρισδιάστατους γεωλογικούς χάρτες και μετρήσεις φάσματος, καθώς και περιγραφές δειγμάτων. Αυτό θα βελτίωνε τις δυνατότητες των επιστημόνων να λαμβάνουν αποφάσεις και να δίνουν συμβουλές» λέει ο Λεονάρντο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com