Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Stress Test για... τους αξιωματούχους της ΕΚΤ

Η οικονομία της Ευρωζώνης κατεβάζει ταχύτητα σε τέτοιο βαθμό, που δοκιμάζει τις αντοχές των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Καθώς οι αβεβαιότητες, για τις οποίες μιλούσαν τόσο καιρό, αρχίζουν να μετατρέπονται σε ορατούς κινδύνους, θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα επιμείνουν στη στρατηγική, που έχουν χαράξει από τις αρχές του έτους ή θα οπισθοχωρήσουν. 



Μέχρι στιγμής επιλέγουν να στείλουν το μήνυμα πως τίποτα δεν έχει αλλάξει. Όσο και εάν τα μακροοικονομικά δεδομένα εκπλήσσουν δυσάρεστα όσο και εάν οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις του Brexit, την αντιπαράθεση Ε.Ε.- Ιταλίας και τον εμπορικό πόλεμο δεν ευνοούν τα σενάρια αισιοδοξίας, εκείνοι σημειώνουν πως η οικονομία είναι ανθεκτική και οι κακές επιδόσεις του τρίτου τριμήνου θα μπορούσαν να αποδειχθούν μία «προσωρινή κατάσταση».

Η αγωνία τους όμως δεν κρύβεται. Οι τελευταίες δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι κατέστησαν σαφές πως η ΕΚΤ βλέπει την κλιμάκωση των κινδύνων, ανησυχεί και δοκιμάζεται. Περνάει θα λέγαμε το δικό της stress test, το αποτέλεσμα του οποίου μπορεί να μην οδηγήσει σε καμία αλλαγή στα σχέδια για το QE, αλλά θα μπορούσε να ανατρέψει εκείνα για αύξηση των επιτοκίων κάπου μέσα στο φθινόπωρο του 2019.

Οικονομολόγοι και επενδυτές εκτιμούν τώρα ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων δεν μπορεί να έρθει πριν από το τελευταίο τρίμηνο του επόμενου έτους ή ακόμη και τις αρχές του 2020, εάν η γερμανική οικονομία, που συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο, για πρώτη φορά από το 2015, συνεχίζει να αποκαλύπτει σημάδια αδυναμίας. Τα βλέμματα όλων παραμένουν φυσικά στραμμένα και στην Ιταλία, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ και βλέπει το κόστος δανεισμού της στις αγορές να βαίνει αυξανόμενο.

Είναι γνωστό πως όχι μόνο η Κομισιόν, αλλά επίσης η ΕΚΤ και ο ESM ζυγίζουν τις επιλογές τους για την Ιταλία και θα πρέπει να λάβουν άμεσα αποφάσεις.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com