Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

120 εκατ. νέα φέσια δημιούργησαν τα νοσοκομεία σε πέντε μήνες

Καμπανάκι για την ανησυχητική άνοδο των χρεών των δημόσιων νοσοκομείων χτυπούν τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι προμηθευτές, φοβούμενοι μάλιστα νέο "κραχ” στα φέσια του ΕΣΥ με τη νέα χρονιά.



Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το δεκάμηνο, οι οφειλές των νοσοκομείων αυξάνονται σταθερά από τον Ιούνιο (όπου είχαν μειωθεί στα 359 εκατ. ευρώ από τα 496 εκατ. που ήταν τον Μάιο και 574 εκατ. που ήταν τον Απρίλιο), φτάνοντας τον Οκτώβριο τα 476 εκατ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από το χώρο των προμηθευτών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, τα χρέη μέχρι το τέλος του έτους θα είναι ακόμη υψηλότερα.

Ο προβληματισμός μεταξύ άλλων έγκειται και στο γεγονός πως η χρηματοδότηση του ΕΣΥ για το 2019  θα είναι κατά 65 εκατ. ευρώ μικρότερη σε σύγκριση με τη φετινή χρονιά, τη στιγμή που αναμένεται αύξηση των δαπανών τους κατά 242 εκατ.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη συρρίκνωση στο ταμείο των δημόσιων νοσοκομείων, αφού και φέτος είχε προγραμματιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό να λάβουν 370 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σύγκριση με το 2017.

Οι πρώτες αντιδράσεις στις νέες περικοπές ήρθαν από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, που υπογραμμίζει  πως οι δημόσιες δαπάνες υγείας είναι καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ, ενώ το όριο δαπανών των νοσοκομείων παραμένει στο 1,5 δισ. ευρώ κατ’ έτος, παρότι αυξήθηκε η ζήτηση κατά 30% εκ μέρους των ασθενών.

Όπως συμπληρώνουν οι εργαζόμενοι, το 60% του συνόλου του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού χρήζει άμεσης αντικατάστασης. Επίσης η Ομοσπονδία με ανακοινώσεις της έχει πολλές φορές αναφέρει πως αναβάλλονται χειρουργικές επεμβάσεις λόγω έλλειψης χειρουργικών υλικών

Σημειώνεται πως για τις δαπάνες των νοσοκομείων για φάρμακα ισχύει πλαφόν (550 εκατ. ευρώ), και πάλι όμως καταγράφονται υπερβάσεις. Οι πληροφορίες λένε πως οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν με περίπου 350 εκατ. ευρώ για claw back και rebate στα νοσοκομεία, δηλαδή για αναγκαστικές επιστροφές για να καλυφθεί η διαφορά στον κλειστό προϋπολογισμό και αναγκαστικές εκπτώσεις.

Η μόνη σημαντική παρέμβαση από το υπουργείο Υγείας για την τόνωση των οικονομικών του ΕΣΥ ήταν το Οκτώβριο, όταν ανακοινώθηκε η διάθεση 22 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά του κράτους για έργα υποδομών και προμήθειες αναγκαίου ιατροτεχνικού εξοπλισμού σε δημόσια ογκολογικά  νοσοκομεία της χώρας ("Ο Άγιος Σάββας", "Θεαγένειο" Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά "Μεταξά" και "Οι Άγιοι Ανάργυροι").

Στον αντίποδα, σημαντική είναι η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Στο δεκάμηνο ο  Οργανισμός οφείλει 250 εκατ. ευρώ, έναντι 532 εκατ. τον Ιανουάριο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com