Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Η Ελλάδα για 2 ημέρες στο "στόχαστρο" των δανειστών

Στην ατζέντα του Eurogroup αλλά και του Ecofin (που συνεδριάζουν στις 3 και 4 Δεκεμβρίου) βρίσκεται τρεις φορές η Ελλάδα, ώστε να αποτιμηθεί η κατάσταση στα -πολλά- διαφορετικά επίπεδα εποπτείας που έχουν διαμορφωθεί την μετά μνημονίου εποχή. Στόχος είναι (από ελληνικής πλευράς) η Ελλάδα να παραμείνει εντός… "κάδρου" σε μία σύνοδο στην οποία τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον ιταλικό "τυφώνα", στα NPLs και τη νέα πρόταση αντιμετώπισής τους, αλλά και στη νέα αρχιτεκτονική για τον ESM και την εμβάθυνση της ΟΝΕ που επιχειρείται να καταλήξει σε μία πρώτη κοινή θέση στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.



Η Ελλάδα θα αποτελέσει το 2ο θέμα συζήτησης την Δευτέρα αναφορικά με την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις. Θα γίνει από την Κομισιόν επικαιροποιημένη παρουσίαση των ανοικτών μετώπων στο πεδίο της Ενισχυμένης Εποπτείας. Και τούτο όταν τα μέχρι στιγμής στοιχεία να δείχνουν ότι σε 5 τουλάχιστον πεδία η εκπλήρωση των όρων που συνδέονται με το χρέος είναι δύσκολα επιτεύξιμοι έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Επίσης, θα τεθούν προς πολιτική έγκριση τα μέτρα του ελληνικού Προϋπολογισμού για το 2019 με τη μη μείωση των συντάξεων και τα "αντίμετρα". Και μένει να φανεί αν θα υπάρξει κάποια συζήτηση στο "περιθώριο" της συνόδου πέρα από το μέρισμα του 2018 και για το επίδομα θέρμανσης. Και τούτο όταν ατύπως η πιο μεγάλη ανησυχία των δανειστών είναι οι δικαστικές αποφάσεις.

Την επόμενη ημέρα σε επίπεδο κρατών μελών της ΕΕ θα εγκριθεί η εκκίνηση της εις βάθος έρευνας για μακροοικονομικές "ανισορροπίες" στην Ελλάδα μέσα από την διαδικασία που προβλέπει το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο στο οποίο πλέον εντάσσεται η Ελλάδα.

Η 22α Ιανουαρίου

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Συμβουλίου, η επόμενη επίσημη συζήτηση για τα ελληνικά ζητήματα θα γίνει στο 1ο Eurogroup του 2019, στις 22 Ιανουαρίου. Ουσιαστικά η Ελλάδα θα είναι θέμα συζήτησης στις πιο πολλές Συνόδους για "την πρόοδο του προγράμματος" όπως αναφέρεται σε σχετικό πληροφοριακό κείμενο του Συμβουλίου. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές της ευρωζώνης λίγο πριν, μετά τις 15/1, αναμένεται και η επόμενη "κάθοδος" των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για να αποτιμήσουν την κατάσταση για τη 2η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας που θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου για να "κουμπώσει" με αυτή του ΔΝΤ.

Με άλλα λόγια, διαμορφώνεται μία "παράταση" για τα ανοικτά μέτωπα στις ιδιωτικοποιήσεις, στο δημόσιο, στις κρατικές οφειλές και όχι μόνο ώστε η κυβέρνηση να αποδείξει στους θεσμούς αλλά και στις αγορές ότι θα κάνει πράξη όσα έχει υποσχεθεί...
 
website counter
friend finderplentyoffish.com