Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

ΟΑΕΔ: Στο "ράφι" 569 εκατ. ευρώ παρά την υψηλή ανεργία

Πλεόνασμα ύψους 569 εκατ. ευρώ αναμένει ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) το 2019.

Και αυτό γιατί αν και αναμένονται αυξημένα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές και σταθερή σε σχέση με πέρσι κρατική επιχορήγηση, οι δαπάνες για επιδόματα ανεργίας αλλά και για προγράμματα απασχόλησης, παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές σε σχέση με το πλήθος των ανέργων, το οποίο παραμένει γιγάντιο (πάνω από 1 εκατομμύριο). 

Μάλιστα, μόνο ένας στους δέκα εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ άνεργος λαμβάνει επίδομα ανεργίας.

Με άλλα λόγια, εννιά στους δέκα ή πάνω από 900.000 -σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για το μήνα Οκτώβριο του 2018- δεν λαμβάνει καμία επιχορήγηση από τον καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα. 

Όσον αφορά το πλήθος των ανέργων οι οποίοι επιδοτούνται κάθε μήνα από κάποιο πρόγραμμα απασχόλησης (πχ επιδότηση εισφορών κλπ.), αυτό δεν δημοσιοποιείται από τον εν λόγω Οργανισμό, αλλά ούτε από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, παρά το γεγονός άλλα στοιχεία πχ των προσλήψεων –απολύσεων (σύστημα "Εργάνη"), των συντάξεων (σύστημα "Ήλιος") δημοσιοποιούνται.

Πώς μοιράζονται τα έσοδα από εισφορές-κρατική επιχορήγηση

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ για το επόμενο έτος, τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές (οι οποίες αποδίδονται πλέον κανονικά από τον ΕΦΚΑ ο οποίος τις εισπράττει για λογαριασμό του Οργανισμού) θα ξεπεράσουν τα 2,1 δισ. ευρώ.

Τα 2 δισ. ευρώ εξ αυτών προέρχονται από τους μισθωτούς και τους εργοδότες τους, ενώ τα υπόλοιπα, περίπου 100 εκατ. ευρώ από τους αυταπασχολούμενους κλπ. η τακτική κρατική επιχορήγηση 505 εκατ. ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 201 εκατ. ευρώ θα δοθούν ενώ από την αποδόση περιουσία αναμένονται 87 εκατ. ευρώ.

Από πλευράς δαπανών ξεχωρίζουν δύο βασικές κατηγορίες. 

Η πρώτη κατηγορία αφορά τις ασφαλιστικές παροχές (997 εκατ.ευρώ), δηλαδή εκείνες τις παροχές τις οποίες λαμβάνουν αποκλειστικά όσοι άνεργοι έχουν, πριν απολυθούν, συγκεκριμένο πλήθος ασφαλιστικών ενσήμων. 

Ο λόγος για τα  επιδόματα ανεργίας, τη συμπληρωματική παροχή μητρότητας, την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας, τη χορήγηση βοηθήματος στους αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους των ασφαλιστικών οργανισμών ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ κλπ.

Η δεύτερη βασική κατηγορία δαπανών υπέρ των ανέργων αφορά τα προγράμματα απασχόλησης για την καταπολέμηση της ανεργίας, ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας κλπ. (456 εκατ. ευρώ). Δικαιούχοι των προγραμμάτων είναι κυρίως οι μακροχρόνιοι και οι νέοι άνεργοι. Δηλαδή, σε αντίθεση με τους δικαιούχους των επιδομάτων ανεργίας, οι δικαιούχοι των προγραμμάτων δεν οφείλουν να έχουν συμπληρώσει κάποιο συγκεκριμένο ελάχιστον αριθμό ασφαλιστικών ενσήμων, πριν απολυθούν και έτσι εγγραφούν στον ΟΑΕΔ, προκειμένου να ενταχθούν σε κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα.

Αυτό σημαίνει πως από τα 2,1 δισ. ευρώ των ασφαλιστικών εισφορών που εισπράττει ο ΟΑΕΔ, ούτε 1 δισ. ευρώ (συγκεκριμένα 997 δισ. ευρώ) δεν θα δαπανήσει  για ασφαλιστικές παροχές των ανέργων. 

Τα υπόλοιπα 1,1 δισ. ευρώ που θα απομείνουν από τις εισφορές που θα εισπράξει ο ΟΑΕΔ, πέραν από ένα  σημαντικό μέρος αυτών  που  θα καλύψει άλλες δαπάνες (απόδοση πόρου στις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, απόδοση πόρου υπέρ των ινστιτούτων & εκπ/κών μονάδων πόρου υπέρ του κλάδου σύνταξης του ΕΦΚΑ) ουσιαστικά θα τροφοδοτήσει το αναμενόμενο πλεόνασμά του  (569 εκατ. ευρώ).

Τα δε προγράμματα απασχόλησης (456 εκατ. ευρώ), τα οποία –όπως προαναφέρθηκε- δεν αποτελούν ασφαλιστικές παροχές –αλλά ενός είδους "προνοιακής" καταβολής - καλύπτονται ουσιαστικά από την τακτική κρατική επιχορήγηση  
 
website counter
friend finderplentyoffish.com