Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Αυξήθηκαν κατά 80 εκατ. ευρώ τα κρατικά φέσια τον Οκτώβριο

Αντί να μειωθούν, αυξήθηκαν κατά 80 εκατ. ευρώ τα κρατικά "φέσια" προς ιδιώτες. Τα στοιχεία Οκτωβρίου που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ, δείχνουν ότι η μεγάλη πληγή είναι τα νοσοκομεία και οι ΔΕΚΟ.



Οι εν λόγω φορείς όχι μόνο δεν μπορούν να ξεχρεώσουν, αλλά αυξάνουν τις οφειλές τους. Και τούτο παρά την υποχρέωση έναντι των δανειστών που αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης.

Τα αναλυτικά στοιχεία του ΥΠΟΙΚ δείχνουν ότι στο τέλος Οκτωβρίου οι συνολικές οφειλές έφτασαν στα 1,994  δισ. ευρώ από 1,913  δισ. ευρώ έναν μήνα πριν.

Ανά τομέα της γενικής κυβέρνησης:

- στις ΔΕΚΟ οι οφειλές αυξήθηκαν από τα 296 εκατ. ευρώ στα 341 εκατ. ευρώ,
στην τοπική αυτοδιοίκηση μειώθηκαν οριακά από τα 268 εκατ. ευρώ στα 263 εκατ. ευρώ.
- στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης περιορίστηκαν από τα 833 εκατ. ευρώ σε 799 εκατ. ευρώ, ενώ
- στα Νοσοκομεία αυξήθηκαν από τα 409 εκατ. ευρώ στα 476 εκατ. ευρώ.

Ελαφρά πτωτική ήταν η πορεία στις Εκκρεμείς Επιστροφές Φόρων που προστίθενται στον "λογαριασμό". Από 699 εκατ ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου περιορίστηκαν σε 627 εκατ ευρώ.

Σημειώνεται ότι ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής.

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΦΕΚ μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς. Από το Δεκέμβριο του 2015 και εφεξής, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών, για τις οποίες έχει εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ (εκκαθαρισμένα και μη), μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.

Δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα Τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com