Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Μεταρρυθμίσεις ζητούν οι δανειστές – Επιδόματα και μείωση φόρων εξαγγέλλει ο ΥΠΟΙΚ

Την διασφάλιση του ποσού για τη διανομή επιδόματος θέρμανσης φέτος, αλλά και την πρόθεση για μείωση της φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ στο πλαίσιο του τετραετούς σχεδιασμού της κυβέρνησης ανακοίνωσε από την Νέα Υόρκη ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος.



Προανήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σύντομα το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη και θα είναι έτσι δομημένο ώστε να μην προστατεύει τους κακοπληρωτές. Στο άμεσο μέλλον -ανέφερε- θα γίνει και η εξαγορά μέρους των δανείων με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Οι δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ που έγιναν στο περιθώριο του συνεδρίου για την Ελλάδα, ήρθαν πάντως λίγη ώρα μετά από τις αυστηρές προειδοποιήσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επανάλαβε πολλές φορές την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει στη μέση ώστε να αποδείξει η κυβέρνηση, κυρίως στις αγορές στις οποίες θέλει να επιστρέψει, την βούλησή της να μείνει σταθερή στις δεσμεύσεις της. Ο κ. Κοστέλο μάλιστα παρουσίασε τέσσερις άξονες μεταρρυθμίσεων που θα κρίνουν χρέος και αγορές, αλλά και την δεύτερη έκθεση αξιολόγησης των θεσμών: τα 16 προαπαιτούμενα, τις τράπεζες, τις ιδιωτικοποιήσεις και τον κατώτατο μισθό.

Μίλησε μάλιστα αναλυτικά για το νόμο Κατσέλη και για το ελληνικό σχέδιο αντιμετώπισης των NPEs, κάνονας λόγο για αρχικά θετική στάση της Κομισιόν.

Για το νόμο Κατσέλη ζήτησε προσεκτικό σχεδιασμό, ενώ για το σχέδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέφερε ότι μπορεί να υπάρχουν προβλήματα συμβατότητας με το δίκαιο της ΕΕ τα οποία, όταν υπάρξει ελληνική πρόταση την οποία αναμένει, θα φανεί πώς θα αντιμετωπισθούν.

Δηλώσεις ΥΠΟΙΚ

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο του CapitalLink. Κατά την ομιλία του επισήμανε ότι "μεταρρυθμίσεις χωρίς κοινωνική συνοχή οδηγούν στην άνοδο του εθνικισμού", προσθέτοντας όμως και ότι "η κοινωνική συνοχή χωρίς μεταρρυθμίσεις είναι εξίσου επικίνδυνη". Αναφέρθηκε σε "συναρπαστικούς καιρούς" για την Ελλάδα και σε μεγάλη πρόοδο στο θέμα των NPLs.

Επισήμανε ότι η "βασική αποστολή μου ως ΥΠΟΙΚ ήταν τα προηγούμενα τρία χρόνια, όταν βγούμε από το πρόγραμμα να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις βασικές προκλήσεις" της οικονομίας. "Τα επόμενα 3-4 χρόνια αν ήμουν ΥΠΟΙΚ θα έβαζα επιπλέον ένα στόχο: ένα καινούριο φορολογικό σύστημα πολύ πιο απλό, πολύ πιο σταθερό και πολύ πιο δίκαιο", ανέφερε. Διευκρίνισε ότι ο Πρωθυπουργός έχει ήδη προαναγγείλει τη μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις και πρόσθεσε ότι ενδιαφέρεται πιο πολύ για τον φόρο εισοδήματος.

"Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι καθώς η χώρα αναγκάστηκε να κάνει μία τόσο μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, οι φόροι που μπήκαν δεν ήταν όλοι δίκαιοι και σωστοί. Γι αυτό και πρέπει σιγά σιγά, με τον δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει, το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί", είπε. Ήταν καταφατικός σε σχετικά ερωτήματα που του τέθηκαν και για παρεμβάσεις στον ΦΠΑ.

Επισήμανε ακόμη ότι "ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής ποτέ δεν τελειώνει, όπως και σε πολλές άλλες χώρες. Είναι μία μάχη άνιση γιατί οι εταιρείες και οι τράπεζες έχουν πολλά όπλα και πολλούς λογιστές για να μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ρυθμιστική πρωτοβουλία μίας κυβέρνησης".

Απάντησε επίσης ότι θα βρεθεί επιπλέον ποσό για να χρηματοδοτηθεί το επίδομα θέρμανσης το 2018. "Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος από το υπερπλεόνασμα και από το αποθεματικό αν χρειαστεί, εκεί δεν ανησυχώ", είπε.

Για το νόμο Κατσέλη ανέφερε ότι "επεξεργαζόμαστε διάφορες πολιτικές και θα είμαστε έτοιμοι να το ανακοινώσουμε". "Θέλουμε μία ισορροπία ανάμεσα στο να προστατεύεται η κύρια λαϊκή κατοικία, χωρίς να προστατεύονται οι κακοπληρωτές. Αυτή η ισορροπία είναι δύσκολη εξίσωση και θέλει λίγο ακόμη δουλειά", εξήγησε.

Αναφορικά με την εξαγορά του δανείου του ΔΝΤ και της ΕΚΤ είπε ότι "είναι μέσα στο πρόγραμμά μας". Θα γίνει "αρκετά σύντομα νομίζω", ανέφερε. Εξήγησε ότι θα υπάρχει σχέδιο το 2019 για την ταχύτερη αποπληρωμή ακριβών δανείων γενικότερα, ως μέρος του σχεδιασμού του ΟΔΔΗΧ.

Για την επένδυση στο Ελληνικό είπε ότι προχωρά, ότι το τελευταίο εμπόδιο ήταν η άδεια για το Καζίνο. "Τα τελευταία νομοθετικά εμπόδια έχουν τελειώσει, μέσα στον μήνα περιμένω να έχει βγει η προκήρυξη", σημείωσε.

Σε ερώτηση για το έλλειμμα σε πεντάστερα ξενοδοχεία, είπε ότι "η προσωπική μου άποψη είμαι η ομορφιά της Ελλάδας είναι για πιο μικρές εγκαταστάσεις. Χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν πρέπει να γίνουν και μεγάλα".

Συστάσεις Κοστέλο σε τέσσερις άξονες
Ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν αναφέρθηκε πολλές φορές στην ανάγκη για διαρκή υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Μίλησε για γενικά ικανοποιητική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, "αλλά θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα" αναφερόμενος στην πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.

Εκτίμησε ότι είναι διασφαλισμένος ο δημοσιονομικός στόχος του 3,5% του ΑΕΠ και αυτό είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Δηλαδή, το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει αυτόν τον στόχο όταν ξεκίνησε από πολύ χαμηλή βάση από ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Κατέγραψε τις τέσσερις βασικές δράσεις στις οποίες θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή τους επόμενους μήνες:

1. Το πρώτο είναι οι 16 μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους. Αφορούν στο δημόσιο τομέα, στο επιχειρηματικό περιβάλλον, στην στελέχωση της ΑΑΔΕ, στην αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας κλπ. "Βλέπουμε καθυστερήσεις σε κάποια πεδία και είναι πάρα πολύ σημαντικό η κυβέρνηση να τις ολοκληρώσει έως το Φεβρουάριο που θα ανακοινώσουμε τη δεύτερη έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας", είπε. Ανέφερε ότι η έκθεση θα συνδέεται με τα 700 εκατομμύρια ευρώ των παρεμβάσεων στο χρέος. Αλλά "πέρα από τα χρήματα, θα είναι και ένα πάρα πολύ ισχυρό σήμα για τις αγορές και τους επενδυτές, ότι η Ελλάδα συνεχίζει στη ρότα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων".

2. Το δεύτερο πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η αναθεώρηση του κατώτατου μισθού, κάτι που αναμένεται πιθανότατα το Φεβρουάριο, τόνισε. "Είναι μία πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και της συστήνουμε να προχωρήσει με προσοχή για να προφυλάξει την ανταγωνιστικότητα και να μην διακυβεύσει την πρόοδο που έχει γίνει", ανέφερε ο κ. Κοστέλο.

3. Το τρίτο πεδίο αφορά στο τραπεζικό σύστημα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχει υπάρξει πρόοδος. Βλέπουμε μείωση των κόκκινων δανείων και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αλλά θέλουμε να δούμε δύο ακόμα πράγματα τους επόμενους μήνες, εξήγησε. Κατέστησε σαφές ότι το ένα είναι η προστασία πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, καθώς το πλαίσιο του Νόμου Κατσέλη λήγει στο τέλος του χρόνου. Από την πλευρά της Επιτροπής "είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ένα είδος προστασίας αρκεί να είναι στοχευμένο και να μην εμποδίσει την μείωση των κόκκινων δανείων".

Ανέφερε ότι "ένα τέτοιο πλαίσιο θα είναι και μία απόδειξη της υπευθυνότητας που πρέπει να δείξει η κυβέρνηση". Το δεύτερο πεδίο στο τραπεζικό σύστημα όπως είπε "είναι μία ενδιαφέρουσα πρόταση για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα". Εξήγησε ότι υπάρχουν θέματα από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με το νομικό πλαίσιο περί κρατικών ενισχύσεων (σ.σ. σχετικά με την παροχή εγγυήσεων για την μαζική εκκαθάριση κόκκινων δανείων που προβλέπει το σχέδιο), αλλά είναι σημαντικό για την κυβέρνηση να προχωρήσει και "να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα πακέτο μέτρων σε αυτό το πεδίο".

4. Το τέταρτο είναι ότι θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για την κυβέρνηση να ολοκληρώσει κάποιες από τις βασικές ιδιωτικοποιήσεις που είναι κοντά στον ορίζοντα ολοκλήρωσης, είπε ο κ. Κοστέλο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com