Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Τι προβλέπει το σχέδιο για το μέλλον της Ευρωζώνης

"Μετά από πολλούς μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων και μια μαραθώνια συνεδρίαση, τα καταφέραμε", δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, αναφερόμενος στο περιεκτικό σχέδιο για την ενίσχυση της Ευρωζώνης στο οποίο συμφώνησαν ομόφωνα  οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών.



Το σχέδιο για το μέλλον της Ευρωζώνης προβλέπει:

-Την ενίσχυση του ρόλου του ESM ούτως ώστε να μπορεί να έχει αυξημένη δυνατότητα αποτροπής κρίσεων και εκκαθάρισης στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, θα αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των εργαλείων πρόληψης του ESM. Η στήριξη του ESM θα λειτουργεί ως ύστατη λύση και για αυτό πρέπει να εξασφαλιστεί το κατάλληλο επίπεδο όρων.

-Τη συμφωνία ESM και Κομισιόν η οποία θα βελτιώσει τη συνεργασία εντός και εκτός των ορίων των προγραμμάτων της χρηματοοικονομικής στήριξης.

-Έναν κοινό μηχανισμό προστασίας (backstop) για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης, ο οποίος θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ενίσχυση της αξιοπιστίας της τραπεζικής ένωσης. Το backstop θα παρουσιαστεί νωρίτερα από την αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία του 2024, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος στη μείωση του ρίσκου έως το 2020.

-Μια διαδικασία για την ενίσχυση της διατηρησιμότητας του χρέους στην Ευρωζώνη. Στην κατεύθυνση αυτή θα θεσπιστούν ρήτρες συλλογικής δράσης έως το 2022.

Η σημερινή σύνοδος ολοκληρώθηκε έπειτα από 18 ώρες διαπραγματεύσεων και το προτεινόμενο σχέδιο για το μέλλον της Ευρωζώνης θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com