Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Βόμβες στον Προϋπολογισμό, εκλογές και δικαστικές αποφάσεις – Καμπανάκι από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Ο εκλογικός κύκλος και οι δικαστικές αποφάσεις για τις συντάξεις είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τον δημοσιονομικό στόχο στον οποίο βασίζεται ο Προϋπολογισμός του 2019 που καλείται να ψηφίσει σήμερα η Βουλή. Αυτό επισημαίνει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το όργανο που επιτηρεί τα δημοσιονομικά βάση των κανόνων της ΕΕ σε έκθεσή του στην οποία αναλύει τον Προϋπολογισμό του 2019 .



Αναφέρει επίσης ότι ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2019, απαιτεί επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας για να διασφαλισθεί. Εκτιμά ακόμη ότι είναι υπεραισιόδοξη η προσδοκία για ανάπτυξη κατά 2,5% το 2019 και απαιτεί ενίσχυση των παραμέτρων της οικονομίας. Και κρούει τον κώδωνα για την μεγάλη άνοδο των εισαγωγών.

Αναλυτικά, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο επισημαίνει ότι:
• Ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 είναι απαιτητικός, αν και εφικτός. Προϋποθέτει περαιτέρω αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας.

• Στους κινδύνους εντάσσει την αβεβαιότητα που προκαλείται από τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Θεωρεί επίσης ότι  η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών υπόκειται σε ορισμένες προκλήσεις και κινδύνους, όπως "οι κίνδυνοι ενδεχόμενης αποσταθεροποιητικής δυναμικής του επερχόμενου εκλογικού κύκλου και το αποτέλεσμα των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων για τις συντάξεις".

* Όσον αφορά στις μακροοικονομικές εξελίξεις, αναφέρει ότι το ΑΕΠ παρουσίασε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά τα τρία τελευταία τρίμηνα του 2018, ωστόσο "είναι απαραίτητη η περαιτέρω επιτάχυνση". Επίσης εκτιμάται ότι η επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης είναι απαραίτητη για την περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης και τη μείωση των ποσοστών ανεργίας.

* Εκτιμά ότι η άνοδος των εξαγωγών αναμένεται να παραμείνει ισχυρή. Ωστόσο, η ζήτηση για εισαγωγές αναμένεται να αυξηθεί λόγω της έντονης επενδυτικής δραστηριότητας.

* Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο συγκλίνει με την άποψη ότι η αύξηση του ΑΕΠ το 2019 θα κυμανθεί μεταξύ 2%-2,5% και έως εκ τούτο η πρόβλεψη περί ρυθμού 2,5% από το ΥΠΟΙΚ στην οποία βασίζεται ο Προϋπολογισμός εκτιμάται από το Συμβούλιο ως "εφικτή, αν και παραμένουν ορισμένοι κίνδυνοι, κυρίως εξωτερικοί. Η βασική πρόκληση "είναι να διασφαλιστεί ότι η οικονομική ανάπτυξη θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και θα παραμείνει σε βιώσιμα επίπεδα" αναφέρεται.

* Για τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές εκτιμάται ότι θα πρέπει να στηριχθούν από την αύξηση του ΑΕΠ, από τη βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών, καθώς και από τη ικανοποιητική  μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των κρατικών επιτοκίων. Επισημαίνεται επίσης ότι το χρέος έχει ανοδική πορεία  λόγω των διαθεσίμων που σωρεύτηκαν και "κατά τα επόμενα έτη αναμένεται σημαντική μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ".

Ο προϋπολογισμός του 2019

Ο προϋπολογισμός βασίζει τις προβλέψεις του για παροχές 910 εκατ. ευρώ το 2019 σε πάγωμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το 2019  στα 6,75 δισ. ευρώ αντί για 7 δισ. ευρώ στο Προσχέδιο και 7,3 δισ. ευρώ στο Μεσοπρόθεσμο).

Πάγωμα επενδύσεων προβλέπεται όμως και για το 2020 σύμφωνα με την Επιστολή Τσακαλώτου.

Συνολικά, τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού αναμένεται να ανέλθουν σε 53.806 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 190 εκατ. σε σχέση με το 2018 και κατά 392 εκατ. σε σχέση με τον στόχο του Μεσοπρόθεσμου του Μαΐου (ΜΠΔΣ). Οι συνολικές δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2019, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 56.956 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 573 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του ΜΠΔΣ 2019-2022.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com