Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Πώς θα γίνει η εκκαθάριση εισφορών διπλοασφαλισμένων

Ολοκληρώθηκε από τον ΕΦΚΑ η διαδικασία εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών του 2017 στις περιπτώσεις ασφαλισμένων που ασκούν αποκλειστικά μη μισθωτή δραστηριότητα ή ασκούν πολλαπλή μη μισθωτή δραστηριότητα, και μέχρι τώρα εκκρεμεί η εκκαθάριση των εισφορών σε περίπτωση παράλληλης μισθωτής και μη μισθωτής απασχόλησης. 



Όπως επισημαίνεται σε νέα εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, «για την εκκαθάριση σε περιπτώσεις ασφαλισμένων που ασκούν μισθωτή και μη μισθωτή απασχόληση ελέγχεται σε μηνιαία βάση εάν ασκήθηκε ταυτόχρονα μισθωτή και μη μισθωτή απασχόληση».

Για τη διενέργεια της εκκαθάρισης λαμβάνονται υπόψη οι μηνιαίες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που έχουν υποβληθεί και αφορούν τους μήνες του 2017, στις οποίες περιλαμβάνονται οι τρέχουσες για το έτος 2017 αποδοχές του ασφαλισμένου. Για τον ελεύθερο επάγγελμα ή την αυτοαπασχόληση ή την αγροτική δραστηριότητα (οποιαδήποτε δραστηριότητα δημιουργεί υποχρέωση ασφάλισης στον τ. ΟΓΑ) λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, δηλαδή το 2016. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος έχει καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές το σχετικό εισόδημα αφαιρείται για τον υπολογισμό της εισφοράς μη μισθωτού (άρθρο 38 ν.4387/2016).

* Δώρα εορτών μισθωτής απασχόλησης: Τα Δώρα Εορτών και το Επίδομα Αδείας που καταβάλλονται στους μισθωτούς αθροίζονται και τα ποσά επιμερίζονται ισομερώς στους μήνες για τους οποίους προκύπτει μισθωτή απασχόληση. Κατά τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζονται και τυχόν ποσά που καταβάλλονται εφάπαξ στον απασχολούμενο μισθωτό, τα οποία δεν αφορούν συγκεκριμένους μήνες απασχόλησης, αλλά συνολικά την παροχή μισθωτής εργασίας (για παράδειγμα bonus, επίδομα ισολογισμού κ.λπ.).

Ως προς την εισφορά ανεργίας, στις περιπτώσεις παράλληλης απασχόλησης ως μισθωτού και μη μισθωτού καταβάλλεται υπέρ του ΟΑΕΔ μόνο μία εισφορά, και συγκεκριμένα η προβλεπόμενη ποσοστιαία εισφορά μισθωτού. Η μηνιαία εισφορά ύψους 10,00 ευρώ υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων, για τα πρόσωπα που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του άρθρου 44 παρ. 2 του ν.3986/2011, όπως ισχύει, εισπράττεται στις περιπτώσεις πολλαπλής απασχόλησης μόνο εφόσον δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής εισφοράς υπέρ του ΟΑΕΔ για τη μισθωτή απασχόληση.

* Πότε δεν καταβάλλονται εισφορές για ΟΓΑ: Σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε περίπτωση πολλαπλής απασχόλησης του ασφαλισμένου, όπου προκύπτει για το υπό εκκαθάριση έτος εισόδημα από άσκηση αγροτικής δραστηριότητας μικρότερο των 4.923,12 ευρώ ετησίως, δεν έχουν εφαρμογή οι ρυθμίσεις του άρθρου 36 παρ. 1 του ν.4387/2016, και συνεπώς δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για την ασκούμενη αγροτική δραστηριότητα.

Όσον αφορά την εισφορά ΛΑΕ σε περίπτωση πολλαπλής απασχόλησης η προβλεπόμενη από το άρθρο 40 παρ. 10 του ν.4387/2016 εισφορά δεν καταβάλλεται, εφόσον έχει καταβληθεί ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ από ασκούμενη μισθωτή ή μη μισθωτή απασχόληση.

* Εισφορές υγειονομικών που αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών: Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που απασχολούν υγειονομικούς, καθώς και οι επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα που εξομοιώνονται με το Δημόσιο, υποχρεούνται σε καταβολή εργοδοτικής εισφοράς, υπολογιζόμενη επί των αποδοχών. Στις αποδοχές υπολογίζεται και κάθε ποσό που καταβάλλεται από τον εργοδότη, ασχέτως εξαρτημένης ή μη σχέσης προς το πρόσωπο που λαμβάνει την αμοιβή και ανεξαρτήτως του τρόπου πληρωμής του κατά χρονική μονάδα ή κατ’ επίσκεψη ή σε ποσοστό ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή.

Aπασχολούμενοι και στο Δημόσιο

Τα ανωτέρω εφαρμόζονται αντίστοιχα για τα πρόσωπα που απασχολούνται στο Δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι, αιρετά όργανα, μέλη διοίκησης) και συγχρόνως ασκούν και άλλη δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που για μία εκ των ασκούμενων επαγγελματικών δραστηριοτήτων προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ βάσει των σχετικών διατάξεων του πρώην ΝΑΤ, τα ανωτέρω εφαρμόζονται και για ναυτολόγια που χορηγούνται από την 1η/7/2017 και εφεξής.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com