Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Προσωρινά μόνο… προσωρινές πολλές νέες συντάξεις στο Δημόσιο

Με προσωρινές συντάξεις των 384 ευρώ έως 768 ευρώ την "περνάει" μία μεγάλη μερίδα των νέων συνταξιούχων του Δημοσίου.



Ο λόγος για όσους δημοσίους υπαλλήλους βγήκαν στη σύνταξη μετά την 12η/5/2016 και έτσι οι αποδοχές τους πρέπει να υπολογισθούν με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.

Ωστόσο η έλλειψη μηχανογραφημένων στοιχείων της μισθοδοσίας τους για το διάστημα που απαιτείται για τον υπολογισμό της οριστικής σύνταξης τους, οδηγεί -σε πάρα πολλές περιπτώσεις- στην καταβολή μόνο της προσωρινής σύνταξης επί μακρόν.

Έτσι οι πρόσφατες ρυθμίσεις τις οποίες πέρασε η κυβέρνηση και οι οποίες προβλέπουν το  "πάγωμα" της περαιτέρω μείωσης των αρνητικών προσωπικών διαφορών άνω του 20% των νέων συντάξεων δεν "αφορούν" για την ώρα τους πολλούς νέους συνταξιούχους του Δημοσίου. Και αυτό γιατί αυτές οι ρυθμίσεις αφορούν τον υπολογισμό των οριστικών νέων  συντάξεων  -οι οποίες εκκρεμούν εδώ και πολύ καιρό- και όχι των προσωρινών, οι οποίες εκδίδονται ταχύτατα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης σχετικά με το πλήθος τακτικού προσωπικού στη γενική κυβέρνηση, μεταξύ του Μαΐου 2016 και του Σεπτεμβρίου 2018, πάνω από 20.000 μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι αποχώρησαν -  συνταξιοδοτήθηκαν.

Ασφαλείς πληροφορίες, αναφέρουν πως σημειώνεται τεράστια καθυστέρηση στην έκδοση οριστικών νέων συντάξεων  του Δημοσίου, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη που σημειώνεται στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (τέως ΙΚΑ).

Και αυτό λόγω της έλλειψης μηχανογραφημένων στοιχείων μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων μετά το 2002, με βάση τα οποία πρέπει να υπολογισθούν οι συντάξιμες αποδοχές.

Τέτοια στοιχεία υπάρχουν πάνω –κάτω μόνο για τα τελευταία 5 χρόνια, διευκολύνοντας την έκδοση μόνο προσωρινών συντάξεων, καθώς αυτές προκύπτουν από το 50% των αμοιβών κατά το τελευταίο 12μηνο απασχόλησης πριν την αίτηση συνταξιοδότησης.

Όσον αφορά την  έκδοση μίας οριστικής σύνταξης για ένα δημόσιο υπάλληλο, αυτή  απαιτεί μία ιδιαίτερα επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία από το αρμόδιο τμήμα του ΕΦΚΑ –ΓΛΚ, το οποίο αναζητεί έγγραφες μισθολογικές καταστάσεις της τελευταίας 15ης-18ετίας , με συνέπεια έχει την καθυστέρηση έκδοση της.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com